www.ylivieskanseurakunta.fi

Kirkon radiohartaudet

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto

Armollinen inventaario

Vuoden vaihde on inventaarion aikaa. Kauppiaat tekevät varastoluetteloa, jotkut omaisuusluetteloa. Inventaario paljastaa omaisuuden ja varaston tilan.

Entäpä oman elämän inventaario. Jotkut tekevät sellaisiakin. Miten omaisuus on karttunut vuoden aikana?

Kuva: Jussi LeppäläMikä omaisuus? Onko sillä lopulta mitään merkitystä elämän inventaariossa? Eikö Jeesus Nasaretilainen kehottanutkin meitä luopumaan jopa toisesta ihokkaastamme ja ottamaan oppia lapsista, kedon kukkasista ja taivaan linnuista.

Elämän inventaarion omaisuusluettelon pitäisi paljastua aina miinusmerkkiseksi. Muuten olemme pahasti metsässä. Kysymyshän on siitä, olemmeko rakastaneet ja kunnioittaneet – läheisiä, lähimmäisiä, kauimmaisia – yleensä ympärillä olevaa elämää ja luomakuntaa. Mitä olen antanut toiselle ihmiselle? Harva pystyy saamaan luettelon positiiviseksi; ainakin jos toisessa vaakakupissa ovat oman elämän itsekkäät teot. En ainakaan minä.

Elämän inventaarion syvin olemus löytyykin omien puutteiden, epäonnistumisten ja heikkouksien kohtaamisesta ja tunnustamisesta. Vasta sitten rakkauden haudalle astuu armo – ansioton Jumalan rakkaus minun osakseni. Armo peittää omat epäonnistumiseni, loukatuksi tulemiseni, sielun haavat ja kivun. Armo lähettää armahtamaan itseä ja muita. Se on täynnä lohdutusta ja sitä olemme lähetettyjä jakamaan.

Armollisia askeleita alkavan vuoden kirjoittamattomille lehdille!

Jussi Leppälä

Takaisin | Tapulin juurelta -arkisto