Hyvät seurakuntalaiset!

Viime päivät ovat muuttaneet arkemme monelta osin toiseksi. Valmiuslain käyttöönotto korona-viruksen leviämisen hidastamiseksi on hyvin poikkeuksellinen toimenpide. Ei ihme, että se herättää hämmennystä, paljon kysymyksiä ja pelkoakin. Mitä tämä tarkoittaa? Mikä meitä uhkaa? Miten elämä nyt sujuu? Miten minulle ja läheisilleni käy? 

On hyvä huomata, että kaikki normaalia arkeamme koskevat rajoitteet on asetettu meidän parhaaksemme. Että olisimme mahdollisimman hyvin suojassa vakavalta sairastumiselta. Että turvaisimme ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvien, kaikkein heikoimpien terveyden ja hyvinvoinnin. Näin toimiva yhteiskuntaa välittää ja huolehtii kansalaisistaan. 

Seurakunnassakin olemme poikkeustilassa. Lähes kaikki kokoava toiminta on peruttu toistaiseksi. Huolehdimme kuitenkin kirkollisista toimituksista. Vainajat siunataan ja lapset kastetaan, vaikka joudumme näissäkin tilanteissa ottamaan huomioon väkimäärää koskevat rajoitukset.

Jumalanpalvelukset lähetetään totuttuun tapaan nettiradion kautta, mutta seurakunta ei kokoonnu yhteen. Vaikka ovet ovat kiinni, seurakunta ja sen työntekijät jatkavat työtään. Ota rohkeasti yhteyttä puhelimitse, jos tarvitset apua, haluat puhua, rukoilla yhdessä tai kaipaat vastauksia kysymyksiisi. Olemme sinua varten.

Meidät on nyt monella tavalla pysäytetty. Kaiken touhuamisen, suorittamisen, tehokkuuden ja kiireen sijaan olemme pakotettuja arvioimaan, mikä lopulta on tärkeää ja olennaista. Mietimme, miten läheisemme pärjäävät. Ketä ja miten minä voisin auttaa? Voisiko tämä kriisi olla myös kutsu hiljentymiseen ja rukoukseen? 

Viime vuosina olemme monta kertaa seurakuntana laulaneet yhdessä virttä 600. Kirkon palaessa ja uuden kirkon rakentamista aloittaessamme ja muulloinkin. Kun pahan valta kasvoi ympärillä, Dietrich Bonhoeffer luotti hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan. Hän kirjoitti virren sanat berliiniläisessä vankilassa tervehdyksenä perheelleen vuoden 1944 joulukirjeessä. Ehkä hän jo tuolloin aavisti, ettei tulisi selviämään hengissä. Silti hän uskoi hyvyyden voittoon ja kirjoitti: Kristus meitä kuljettaa ja meille rauhan valmistaa. 

Emme tiedä, mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan, mutta saamme luottaa, että meistä pidetään huolta. Raamatussa toistuu usein sanat ”Älä pelkää.” Vuoden jokaiselle päivälle riittää oma rohkaisunsa. Enkeli sen sanoo ja Jeesus. Me selviämme tästäkin – yhdessä.

Eija Nivala
 

Tiedote 16.3.2020

Varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämiseen liittyen Ylivieskan seurakunnassa järjestetään perjantaista 13.3. alkaen vain jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset. Muu toiminta on peruttu toistaiseksi. Jumalanpalvelusten ajan ovet ovat kiinni, mutta niiden jälkeen Suvannon kappelin ja Merijärven seurakuntakodin ovet ovat avoinna hiljentymistä, keskustelua ja sielunhoitoa varten. Jumalanpalveluksiin voi osallistua nettilähetyksen kautta Suvannon kappelista ja Merijärven kirkosta tästä linkistä

20.-22.3. suunniteltu piispantarkastus on siirretty myöhempään ajankohtaan.

Kirkkoherranvirasto on toistaiseksi avoinna normaalisti. Asioiden hoitamisen, keskusteluavun, sielunhoidon ja muun tuen toivomme kuitenkin tapahtuvan mahdollisuuksien mukaan puhelimitse. Sairaana ei pidä lähteä toimittamaan asioitaan paikan päälle, puhelimitse saa tarvittavan avun ja neuvot, joilla edetä.

Henkistä ja hengellistä apua ja tukea on aina saatavilla, se ei muutu edes poikkeusoloissa! Tällä järjestelyllä kuitenkin haluamme suojella riskiryhmiin kuuluvia, joille koronavirustartunta voi olla vaarallinen. Ylivieskan seurakunta toimii tässä Kirkkohallitukselta ja Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta saatujen ohjeiden mukaisesti.

Seurakunnan työntekijöiden yhteystiedot löytyvät kotisivuiltamme www.ylivieskanseurakunta.fi. Minuun voi olla yhteydessä sähköpostitse eija.nivala@evl.fi tai 044-7118614.

Tilanne voi huolestuttaa, mutta edetään yhdessä rauhallisin mielin.

Voimia ja siunausta meille kaikille tämän keskellä!

Eija Nivala, kirkkoherra

 


Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin tiedote 13.3.2020:

Piispa Jukka Keskitalo siirtää piispantarkastuksia, Rovaniemen kirkkoherranvaalin siirtoa harkitaan

Koronavirustilanne vaikuttaa Oulun hiippakunnan piispan Jukka Keskitalon virkatehtäviin toukokuun loppuun asti ulottuvalla ajanjaksolla. 20.-22.3. pidettäväksi suunniteltu Ylivieskan seurakunnan piispantarkastus ja 24. ja 26.4. pidettäväksi suunniteltu Simon seurakunnan piispantarkastus siirretään myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. 
Piispa on myös sopinut Muonion seurakunnan kanssa, että Muonion kirkon 200-vuotisjuhlan piispanmessu ja muut tapahtumat sunnuntailta 29.3.2020 siirretään pidettäväksi myöhemmin. 
Hiippakunnan 170-vuotisjuhlan päätapahtumat, eli Bachin H-mollimessu -kiertueen konsertit (su 29.3. Kuopio, ke 1.4. Haapajärvellä, to 2.4. Kemi, la 4.4. Kuusamo ja su 5.4. Oulu) perutaan tässä vaiheessa ja tullaan pitämään myöhempänä ajankohtana todennäköisesti syksyllä. 
Koronavirustilanteella saattaa olla vaikutusta myös Rovaniemen seurakunnan kirkkoherranvaaliin, joka on päätetty pidettäväksi su 24.5. ja vaalisaarnat 26.4., 3.5. ja 10.5.
Tuomiokapituli harkitsee vaalin siirtämistä syksyyn. Siirto edellyttää kuitenkin tuomiokapitulin istunnon virallista hallintopäätöstä. Asiaa käsitellään kokouksessa 7.4.  
Tuomiokapitulin normaalia toimintaa, kuten koulutuksia, pyritään siirtämään verkkoon niin pitkälti kuin mahdollista. Tuomiokapituli on eilen antanut ohjeen seurakuntatoiminnan järjestämisestä, ohje löytyy täältä. 
Piispa Jukka Keskitalo pahoittelee seurakunnissa pitkään suunniteltujen tilaisuuksien siirtymistä. 
– Tässä tilanteessa on kuitenkin vastuullista toimia varovaisuusperiaateen mukaan. Mainittuja tapahtumia ei siis kokonaan peruta, vaan ne tullaan pitämään myöhemmin koronatilanteen rauhoituttua. 
Piispan mukaan kirkolla on nyt tässä kansakuntamme poikkeuksellisessa tilanteessa tärkeä rooli uskon, toivon ja lohdutuksen sanoman välittäjänä. 
- Kaiken epävarmuuden ja huolen keskellä kristillinen usko ja luottamus Jumalaan auttaa meitä jaksamaan. Suomalaiset ovat aiemminkin ja paljon suuremmissa kriiseissä panneet turvansa Kaikkivaltiaan apuun. Tätä muistamme juuri tänään, kun vietämme Talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlaa, piispa Jukka Keskitalo sanoo.