Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkon uudet kirkkotekstiilit pukevat kirkon pitkäperjantaina puhuttelevaan... Silja van der Meer esittelee tekemäänsä mustaa tekstiilisarjaa. (Kuva Jussi Leppälä)

Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkon uudet kirkkotekstiilit pukevat kirkon pitkäperjantaina puhuttelevaan mustaan

5.4.2022 15.02

Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkon kirkkotekstiilit täydentyivät 5.4.2022 viidennen värisarjan myötä mustalla liturgisella värillä. Tämän jälkeen uudessa kirkossa voidaan viettää kirkkovuoden pyhiä kaikissa viidessä liturgisessa värissä. Kirkkovuodessa mustaa väriä käytetään hyvin harvoin, vain pitkänäperjantaina, mutta tämä päivä on yksi kirkkovuoden pysäyttävimmistä päivistä. Sen syvällinen sisältö on antanut minulle taiteilijana vahvan tarinan, josta tämän mustan sarjan symboliikka nousee.

Mustassa värisarjassa on vain kolme erilaista liturgista tekstiiliä: kolmiosainen alttaritekstiili, saarnatuolin kirjaliina sekä kaksi papin ylle puettavaa stolaa. Mustaa liturgistaväriä ja sen kirkkovuoden ajankohtaa, pitkäperjantaita, kuvataa tekstiileissä koruttomana kivikkona, joka kuvaa symbolisesti Kristuksen kulkemaan karun kivistä tietä. Kivikon keskellä kohoaa risti ja ristin juurella kärsimystä kuvaava punainen ruusu. Stolissa kuva-aiheena on tummanpuhuvat orjantappuran oksat.

Ristien muodot toistuvat jokaisessa Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon valmistuneessa liturgisessa tekstiilisarjassa samanlaisina. Keskeisellä paikalla kolmiosaisessa alttariliinassa on risti, jonka inspiraatio on lähtenyt kirkon pihalla oleva Muistokirkon puhuttelevasta hiiltyneestä rististä.

Pitkä, liki kahden vuoden työ, Ylivieskan liturgisten tekstiilien suunnittelussa ja toteutuksessa tulee tämän mustan sarjan myötä päätökseen. Taiteilijan en voi kuin huokaista kiitollisena ja tyytyväisenä antoisasta matkasta. Ylivieskan uuden kirkon arkkitehtuuri ja seurakunnan avoin vastaanottavuus antoi mahdollisuuden luoda jälleen erilaista ja uutta kirkkotekstiiltaiteen kentälle. Kirkkotilan avaruus ja valoisuus antoi minulle taiteilijana erityisen mahdollisuuden luoda puhuttelevia tarinoita teosten taakse.

Viisi värisarjaa käytössä

Viisi kirkkovuoden väriä kuvaa kukin omaa kirkkovuoden ajankohtaa, mutta tekstiileissä on paljon harkittua yhteneväisyyttä. Taiteilijana pidän erityisen antoisana sitä, että kaikki liturgisten värien sarjat puhuvat yhteistä kieltä niin värisävyjen kuin symboliikan osalta. Vaikka värisarjat eivät ole koskaan yhtä aikaa näkyvillä, voi niitä katseleva seurakuntalainen löytää eri kirkkopyhien välillä yhteyden.

Kaikki nämä Ylivieskan uuden kirkon kirkkotekstiilit on tehty taidekäsityönä silkkikankaalle kirjomalla ja applikoimalla. Silkin juhlavuus ja keveys luo arvokkaan tunnelman ja samalla käyttömukavuutta. Näissä kirkkotekstiilisarjoissa käytetyillä toteutustekniikoilla ja materiaaleilla on pitkät perinteet, joiden kautta haluan tuoda kirkkotekstiileihin ripauksen historiallista tuulta uuden taiteellisen ilmeen keskelle.

Ylivieskan kirkon tekstiilien suunnitelmat luotiin jo 1,5 vuotta sitten juuri tähän kirkkoon sopiviksi. Toteutusvaiheessa viimeisen silauksen antaa kuitenkin aina taidekäsityönä tehty kädenjälki. Jo suunnitteluvaiheessa kantavana ajatuksena oli seurakunnalle tärkeäksi nousseen toiveikkaan virren 600 ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan ” sanat ja sävelmät. Olen halunnut kirkkotekstiilisarjojen myötä tuoda esille uuden alun ja toivon ajatuksia.

Työ taiteen äärellä jatkuu

Olen tehnyt työtä kirkkotekstiilitaiteen parissa lähes 20 vuotta. Työhuoneeni on Maskussa VarsinaisSuomessa, mutta taidettani on esillä eri puolilla Suomea. Nyt valmistuneiden Ylivieskan kirkon liturgisten tekstiilien lisäksi töitäni on nähtävänä mm. Jyväskylän, Tampereen, Uudenkaupungin, Turun, Helsingin ja Inkoon kirkoissa ja kappeleissa.

Teen liturgisten sarjojen lisäksi myös arkkupeitteitä, kastepuita ja yksilöllisiä stolia piispoille ja papeille. Onpa nyt työn alla myös vihkiryijysuunnitelmakin. Teen myös lasten kokoisia kirkkotekstiilejä, joissa seurakunnan pienimmät pääsevät kokemaan konkreettisia elämyksiä kristillisen perinteen ja tekstiilitaiteen parissa.

Kirkkotekstiilitaiteen tekemisessä puhuttelevuus sekä liturgisten tekstiilien taiteellisuuden ja käytännönläheisyyden yhdistelmä on kiehtovaa. Vuosisatoja vanha kristillinen symboliikka ja kirkon perinteet, menneet ja tulevat, antavat mielenkiintoisen pohjan, jolla työskennellä ja johon voi puhallella tilaisuuden tullessa myös uusia taiteellisia tuulia.

Jokainen erilainen ja eri aikakauden kirkko on virittänyt minut suunnittelemaan kuhunkin tilaan sopivaa uniikkia tekstiilitaidetta. Ylivieskan kirkko on antanut ainutlaatuisen tilaisuuden luoda taidetta poikkeuksellisen näyttävään uuteen kirkkoon! Yhteinen tarina Ylivieskan seurakunnan kanssa ei ole kuitenkaan vielä loppumassa tähän. Nyt kirkkotilaan on suunnitteilla yksilöllinen vihkiryijy ja kastepuu.

Lisätietoa ja kuvia:
Silja van der Meer