Uutislistaukseen

Papan tekemälle kirkon portille jatkoa

Papan tekemälle kirkon portille jatkoa

Antero ja Aarre Rautio jatkoivat isoisä-Valtterin tekemää kirkon porttia.

Seppä Valtteri Rautio teki Ylivieskan palaneen kirkon portin joskus 1930-luvulla. Hänen kädenjälkiään on myös Alavieskan kirkon portti. Valtterin veli Antti rakensi aikoinaan Kalajoen kirkon portin. Sepän taito periytyi myös pojalle ja lapsenlapsille.

Nyt ylivieskalaiset Antero ja Aarre Rautio, Valtterin pojanpojat, ovat parin päivän ajan hitsailleet jatkoa Ylivieskan palaneen kirkon pääportille. ”Ajateltiin pitää suvussa tämän portin tarina”, tuumivat veljekset. Vapaaehtoistyönä tekemänsä portin korjauksen he sanovat tuovan vaihtelua eläkepäiville.

Kirkkopalon aikaan portti vaurioitui ja Antero kävi poikansa kanssa hitsaamassa sen kuntoon. Tapulin tuonnin aikaan kiviaitaa jouduttiin purkamaan ja vanha portti jäi puoli metriä liian kapeaksi. Nyt veljekset ovat hitsanneet kumpaankin portinpuoliskoon noin 24 sentin jatkopalat seurakunnan huoltotiloissa. Hiekkapuhalluksen, maalauksen ja saranoiden korjaamisen jälkeen portti on valmis asennettavaksi paikoilleen. Nämä hommat jäävät seurakunnan tehtäväksi. ”Toivotaan, että portti olisi jo ensi kesänä paikollaan”, tuumaavat veljekset. 

Jussi Leppälä

5.5.2023 09.59