Uutislistaukseen

Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkon vihkiryijy on valmis

Perjantaina 10.11.2023 oli juhlan aika, kun valmis ryijy nostettiin paikalleen alttarin eteen. Kuvassa ryij...

Kasvan vierelläsi -vihkiryijy on ainutkertainen Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon suunniteltu työ. Tämä talkooporukka sai sen toteuttaa. (kuva Jussi Leppälä)

Ylivieskassa talkoilla tehty vihkiryijyprojekti on päätöksessään. ”Kasvan vierelläsi” - vihkiryijy on valmis ja otetaan käyttöön ensimmäisenä adventtina 3.12.2023. Yli 70-henkinen talkoolaisten joukko aloitti Kati Aution ja Marjo Pylvään johdolla työnsä tammikuussa 2023 ja ahersi lähes 10 kuukautta ryijynukkia pujottaen. Perjantaina 10.11.2023 oli juhlan aika, kun valmis ryijy nostettiin paikalleen alttarin eteen.

Vihkiryijyn on suunnitellut tekstiilitaiteilija Silja van der Meer, joka on suunnitellut ja toteuttanut myös uuden kirkon liturgiset tekstiilisarjat sekä adventtina käyttöön otettavan kastepuun. Vihkiryijy on kooltaan poikkeuksellisen suuri, joten talkoolaisten työkin oli mittakaavassaan jotain erityistä. Tämän kokoluokan ryijyssä nukkia on jopa 60 000 kappaletta, jolloin langan pistoja on tehty yli 120 000 kertaa

”Kasvan vierelläsi”- vihkiryijyssä on kuvattu kaksi toisiinsa kietoutuvaa puuta, jotka kasvavat juuriltaan kohti vehreää puun lehvästöä. Moni suunnitelman nähnyt on kiinnittänyt ensimmäisenä katseensa näihin kahteen toisiinsa nojaavaan puuhun, mutta taiteilijan ajatus lähti juurista. ”Vihkiparit aloittavat yhteisen elämän omilta juuriltaan. Kahden ihmisen tavat toimia ja elää muodostavat kummankin oman elämänpuun juuret. Ryijyn nimi ja symboliikka sisältää ajatuksen alttarin luokse tulevan ihmisen omasta lupauksesta rinnalla seisovalle ihmiselle. ”Kasvan vierelläsi” ei ole vaatimus toiselle, vaan toiveikas lupaus olla osana kasvavaa yhteistä elämäntarinaa. Omilta juuriltaan kasvava, yhteen kietoutunut puukaksikko kasvattaa puun latvoihin yhteisvoimin vehreän ja hedelmällisen lehvästön, oman yhteisen elämänpuunsa.”

Lue tarkempi vihkiryijytiedote.

11.11.2023 09.44