Uutislistaukseen

Tiesitkö tämän lähetystyöstä

Toivoa naisille -työn tv-ohjelmien editointia Intiassa. Kuva: Sansa

Toivoa naisille -työn tv-ohjelmien editointia Intiassa. Kuva: Sansa

Suomen evankelisluterilaisen kirkon lähetystehtävää hoitavat kirkon viralliset lähetysjärjestöt, joiden päätehtävä on toiminta ulkomailla. Lähetysjärjestöjen työhön ulkomailla kuuluu evankeliumin julistaminen, diakonia eli palvelutyö sekä koulutus ja vaikuttamistoiminta. Kokonaisvaltaista lähetystyötä toteutetaan yhä useammin yhteistyössä paikallisen kirkon tai muun kumppanin kanssa. Ylivieskan seurakunta on solminut yhteistyösopimuksia neljän lähetysjärjestön kanssa, viides sopimus on kansainväliseen diakoniaan keskittyvän Kirkon Ulkomaanavun kanssa.

Suomen Lähetysseura on suurin kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä.  Lähetysseura toimii 24 maassa ympäri maailmaa tehden lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä. Toiminnallaan Lähetysseura tavoittaa heikoimmassa asemassa olevat, sorretut ja syrjityt ihmisryhmät. Usko, toivo ja rakkaus muodostavat peruskallion, jolle työ rakentuu.

Ylivieskan seurakunta saa olla yhteistyösopimuksen kautta mukana toteuttamassa lasten ja nuorten koulutusta Angolassa, kristillistä kasvatusta ja teologista koulutusta eteläisessä Afrikassa, seurakuntien ja vapaaehtoisten koulutusta Etiopiassa, Ruusa Gawasan työtä ilmastoasiantuntijana Zimbabwessa sekä luterilaisen kirkon toiminnan vahvistamista Kambodzhassa.

Lähetysyhdistys Kylväjä tekee työtä Jumalan valtakunnan etenemiseksi erityisesti siellä̈, missä on vähän tai ei lainkaan kristittyjä̈ ja kirkkoja; toisin sanoen saavuttamattomien kansanryhmien parissa.

Seurakuntamme saa olla Kylväjän yhteistyösopimuksen kautta tukemassa Rauhanruhtinas-yhdistystä, joka pyrkii opetuslapseuttamaan ihmisiä ja rakentamaan siltoja Israelin jakautuneeseen todellisuuteen. Työ on erittäin ajankohtaista! Toiminnasta vastaa Pirkko Said puolisonsa Eliaksen kanssa, ja he keskittyvät arabiankieliseen lapsi-, nuoriso- ja perhetyöhön Haifassa. Työllä tuodaan yhteen arabikristittyjä ja messiaanisia juutalaisia. Paikallisen ruohonjuuritason toiminnan lisäksi Rauhanruhtinas- yhdistys tuottaa podcastia, jossa kuultavat arabiankieliset saarnat ja opetukset palvelevat yli maantieteellisten rajojen. Pirkko ja Elias tukevat myös Suomessa tehtävää maahanmuuttajatyötä opetuskiertuein.


Raamatunkäänöstyötä Namibiassa, kuva: Pipliaseura

Suomen Pipliaseuran työ keskittyy kolmeen työalaan, jotka muuttavat maailmaa: raamatunkäännöstyöhön, lukutaitotyöhön ja raamatunkäyttöön.

Usein raamatunkäännös on vähemmistökielelle ensimmäinen kirjoitettu kirja ja näin ollen oman identiteetin elinehto. Raamatunkäännöstyötä seuraa usein lukutaitotyö ja kyseisen kielen aseman paraneminen. Raamatunkäytön edistäminen tarkoittaa puolestaan sitä, että Raamatun sisällöt ovat saatavilla ymmärrettävästi, ajankohtaisesti ja matalalla kynnyksellä.

Seurakuntamme sopimuskohde on raamatunkäännöstyö Namibiassa, jonka 2,2 miljoonasta asukkaasta yli puolet puhuu äidinkielenään sopimuskohteemme kieliä, eli kwanjamaa tai ndongaa. Molempien kielien raamatunkäännökset ovat 1970-80 luvuilta. Nuoren ikäluokan on vaikea ymmärtää olemassa olevia käännöksiä, koska niiden ilmaisut ovat vanhanaikaisia. Tarve uusille, ajankohtaisille raamatunkäännöksille on suuri.

Kielten parissa uurastaa oma käännösryhmänsä, jossa työn tekevät paikalliset kielenpuhujat. Kaikki kääntäjät on koulutettu tehtäväänsä. Yhtyneiden Raamattuseurojen (UBS) käännöskonsultteina toimivat Suomen Pipliaseuran työntekijät Chris-Pekka Wilde ja Riikka Halme-Berneking.

Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tehtävä on välittää toivoa sinnekin, minne lähetystyöntekijät eivät pääse, kuten suljettuihin maihin, vaikeakulkuisille seuduille tai vankilan muurien sisäpuolelle. Paikallisten ihmisten paikallisille tekemä kristillinen mediatyö muuttaa maailmaa, yksi sydän kerrallaan.

Sansan kautta solmittu yhteistyösopimus kohdistuu Intiassa tehtävään mediatyöhön.  Vaikka kristinusko on intialaisessa kulttuurissa usein ahtaalla, seurakunnat kuitenkin kasvavat. Samaan aikaan Raamatun tuntemus on puutteellista. Tätä selittää monien kieliryhmien sekamelska sekä kastilaitos.

Vuonna 2025 suomalaisten sopimus Intiassa kattaa kymmenellä vähemmistökielellä tuotettavia radiokotiryhmien raamattuohjelmia, nuorille suunnattujen somesisältöjen tuotantoa kahdella kielellä sekä Toivoa naisille -televisio-ohjelmia kuudella eri kielellä. Intian medialähetystyön avulla Sansa yhteistyökumppaneineen pyrkii tavoittamaan totuutta etsiviä ihmisiä toivon ja ikuisen elämän sanomalla ja rohkaisemaan alaspainettuja, vainottuja kristittyjä. 


Kirkon Ulkomaanapu panostaa Ukrainassa lasten ja aikuisten psykososiaaliseen hyvinvointiin. Kuvassa KUA:n tukeman kesäleirin lapsia Chernihivissä.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) on Suomen suurin kansainvälisen avun järjestö. Poikkeuksena lähetysjärjestöihin, KUA ei tee evankelioivaa työtä. Työn ydintavoite on, että ihmiset pystyvät itse hankkimaan toimeentulonsa ja tyydyttämään perustarpeensa. Köyhyyden vähentäminen edellyttää rauhaa ja ihmisoikeuksien toteutumista. KUA:n hankkeissa tehdään aina työtä näiden molempien toteutumisen puolesta.  

Kirkon Ulkomaanapu toimii 12 eri maassa, siellä missä hätä on suurin. Työtä tehdään kaikkien ihmisten kanssa uskontoon, etniseen taustaan tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Toimintaa ohjaavat tasa-arvo, syrjimättömyys ja vastuullisuus.

Seurakunta tukee taloudellisesti Ulkomaanavun hankkeita ja paikallistasolla toimintaa järjestetään KUA:n alaisuudessa toimivan Naisten Pankin kautta. Naisten Pankki tukee kehittyvien maiden naisten yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa kestävän kehityksen periaattein. Vuosittain järjestettävä Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma liikuttaa naisia syksyisin Ylivieskassa, samalla iloisen tapahtuman yhteydessä kerätään lahjoituksia naisten ammatilliseen koulutukseen Afrikassa ja Aasiassa. 

Jeesuksen meille jättämä lähetyskäsky (Matt. 28:16-20) toteutuu seurakunnan toiminnassa, kun elämme todeksi evankeliumia paikallisesti ja osallistumme kirkon kansainväliseen toimintaan. On hyvä pitää mielessä, että lähetysalue ja kansainvälisyys ei ole vain jossain kaukana Aasiassa tai Afrikassa, vaan yhtä lailla tässä ja nyt Suomessa ja Ylivieskassa.

Jumala kutsuu jokaista kristittyä työyhteyteensä. Voit olla lähtijä, lähettäjä, taloudellinen tukija, rukoilija. Mitä ajattelet kaiken lukemasi jälkeen, voisiko sinulla olla paikka yhteisessä missiossamme, tehtävässämme, evankeliumin ilosanoman välittäjänä omalla paikallasi, omilla lahjoillasi? Jos mielenkiintosi heräsi, ota rohkeasti yhteys Ylivieskan seurakunnan kansainvälisen työn koordinaattoriin Miia Kallioon, miia.kallio@evl.fi tai p. 044 7118616.

Miia Kallio
Miia Kallio
viestintäasiantuntija, kansainvälisen työn koordinaattori

10.1.2025 09.08