Vaskisepät lahjoitti pronssiristin Ylivieskan uuden kirkon päätyyn Pronssisen ristin Ylivieskan uuden kirkon itäpäätyyn luovuttivat Aapo Typpö (vas. ristin takana) ja Niko Kreivi Vaskisepistä. Ylivieskan seurakunnalta vastaanottamassa Kaisa Toivoniemi (vas.) ja Eija Nivala. Oikealla Mikko Kaarto Kotikirkon rakentajista.

Vaskisepät lahjoitti pronssiristin Ylivieskan uuden kirkon päätyyn

14.12.2020 18.46

Kirkon rauniot ja risti pääsiäisenä 2016Heti Ylivieskan kirkkopalon jälkeen Vaskisepät ilmoitti tulevansa Kirkkotalakoisiin mukaan lahjoittamalla uuteen kirkkoon ristin. Vanha tuhoutunut risti makasi silloin vielä romahtaneen tapulin nokassa kirkkomaan raunioissa.

Maanantaina 14.12.2020 Vaskisepät lunasti lupauksensa. Arkkitehti Kimmo Lintulan suunnittelema ja Vaskiseppien Aapo Typön tekemä pronssinen vaskiristi luovutettiin Ylivieskan seurakunnalle kirkkotyömaalla. Kreikkalainen risti pääsee paikalleen kirkon itäpäätyyn loppuviikon aikana yhdessä päätysyvennyksiin tulevien vanhojen kirkonkellojen kanssa.

Aapo Typölle kirkkoristin teko oli ainutkertainen työ, jota on tehty hartaudella kuukaudenpäivät. ”Kirkonristin teko tuntui erittäin hyvältä, ja onhan se kunnia jättää oma käsityönjälki kotikirkon huipulle”, kommentoi Typpö ristintekoa. Pronssi on arka materiaali ja sen työstäminen hiomalla ja kiillottamalla tarkkaa hommaa. Paikalleen asennettuna pronssi ajan mittaan tummuu. Vaski on pronssin vanha suomalainen nimi ja sopi siksi hyvin myös Vaskiseppien tekemän ristin materiaaliksi.

Kreikkalainen risti on vanha ristimalli ja keskiaikana siitä syntyi monia muunnoksia. Kreikkalainen risti symboloi Kristuksen neljää tekoa: armon lahjoittamista, syntien anteeksiantamista, helvetin vallan murskaamista ja taivaan avaamista syntiselle.

Hohtavassa ristissä on tekijän signeeraus ja luovutuspäivämäärä.