Ylivieskan kirkkovaltuusto hyväksyi kellotapulin rakentamissuunnitelman Alustava arkkitehti Kimmo Lintulan tekemä kellotapulisuunnitelma

Kirkkovaltuusto hyväksyi kellotapulin rakentamissuunnitelman

29.12.2020 19.49

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto vahvisti 40.271 euroa ylijäämäisen talousarvion ja toimintasuunnitelman vuodelle 2021 sekä toiminta- ja taloussuunnitelman vuosille 2022-2023. Toiminnallisesti ensi vuosi on uuden kirkon ja Ovet auki-strategian käyttöönoton juhlavuosi. Uusi kirkko valmistuu ja otetaan käyttöön 4.4.2021. Seurakuntakoti Marian ruokapalvelu siirtyy uuden kirkon tiloihin ja avaa toiminnan maaliskuussa 2021. Ruokapalvelu on suljettuna uusiin seurakuntasali Marian tiloihin muuton vuoksi vuoden vaihteesta myöhemmin ilmoitettavaan avaamispäivään saakka. Urkujen rakentaminen on aloitettu ja niiden asentaminen uuteen kirkkoon aloitetaan syksyllä 2022.

Valtuusto hyväksyi kellotapulin rakentamissuunnitelman, 442.879 euron kustannusarvion (+alv) ja sisällyttämisen allianssiin. Tarkentuneiden suunnitelmien tuloksena tarkoituksena on rakentaa teräsrunkoinen, huoltovapaa 40 metrin korkuinen kellotapuli lähes vanhan tapulin paikalle. Kantava runkorakenne valmistetaan säänkestävästä Corten teräksestä samoin julkisivun lamellit. Ne asennetaan paikoilleen tehtaalla hitsaamalla tiiviisti teräsrunkoon. Kellotapulin sijainti on merkitty asemakaavaan ja rakennuslupa on hyväksytty. Rakentaminen ajoittuu vuodelle 2021 siten, että keväällä tehtävien konepajatöiden ja kesän alussa tehtävän perustuksen jälkeen varsinainen pystytys ja viimeistely ovat kesällä.

266.708 euron verran ylijäämäisen vuosikatteen ja 226.437 euron poistojen jälkeen ensi vuoden tilikauden tulos on 40.271 euroa. Ensi vuoden budjettiin on laskettu palkkoihin 1,9 % yleiskorotukset. Kirkollisverotulot on arvioitu 3,3 miljoonaan ja valtionrahoitus 310.000 euroon. Kirkollisveroprosentti on edelleen 1,75. Korkotason on ennustettu pysymään edelleen alhaisella tasolla. Lainan lyhennyksiin varataan 352.500 ja korkokuluihin 72.500 euroa. Pitkäaikaisten lainojen pääomat ovat tällä hetkellä yhteensä 7.884.000 euroa. Talouden kehittymistä ja seurakunnan käyttömenoja seurataan huolella. Henkilöstöresurssit, hankinnat ja investoinnit tullaan harkitsemaan tarkkaan tulevina vuosina.

Kokouksen alussa muistettiin 60 vuotta täyttänyttä, pitkän luottamushenkilöuran tehnyttä, valtuutettu Kalle Luhtaselaa. Puheenjohtaja Tarja Koutonen kiitti kokouksen päätteeksi valtuutettuja. ”Alku meni hyvin. Saimme muurata yhdessä peruskiven, mutta sitten tuli korona. Turvallisuuden takia työmaan ovet ovat olleet kiinni, mutta seurakuntalaiset ovat päässeet tutustumaan kuitenkin videoiden kautta rakentamisen edistymiseen. Katsomme kuitenkin luottavaisina tulevaan. Kun ovet avataan, olemme jälleen yhdessä.”