Uutisia ja tiedotteita

Ylivieskan seurakunnan uutisia ja tiedotteita. Alempana linkit uusimpiin kirkkouutisiin sekä vanhojen kotisivujen kirkkouutisten arkistoon.

Uutislistaukseen

Ensimmäiset kirkkotekstiilit Ylivieskan kirkkoon Silja van der Meer esittelemässä kalkkiliinaa (kuva Jussi Leppälä)

Ensimmäiset kirkkotekstiilit Ylivieskan kirkkoon

23.3.2021 13.39

Kirkkoherra Eija Nivala esittelee messukasukkaa, taustalla kolmiosainen antependium (kuva Jussi Leppälä)Ylivieskan uusi kirkko puettiin maanantaina 22.3.2021 jo pääsiäisen valkoiseen ilon ja riemun juhla-asuun kirkon vihkimisjuhlaa varten. Vuosia odotettu hetki on käsillä. Ylivieskan seurakunnan suuri rakennusurakka on valmistumassa ja uusi kirkko vihitään käyttöön 4.4.2021.

Liturgiset tekstiilit ovat tekstiilitaiteilija Silja van der Meerin käsialaa. Hän on suunnitellut ja toteuttanut Ylivieskan uuden kirkon tekstiilit mielessään toivo ja uuden hyvän alun riemu. Ensimmäisen tekstiilisarjan luovuttanut tekstiilitaiteilija kertoo, ett halusi tuoda esiin toiveikkuutta, riemua ja rohkaisua. ”Uuden kauniin ja puhdaslinjaisen arkkitehtuurin innoittama, mutta syvään juurtuneen kristillisen symboliikan perinteet huomioon ottava suunnittelulähtökohta oli hyvin antoisa. Suunnittelun taustalla on ollut seurakuntalaisille tärkeäksi muodostuneen virren 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan sanat ja sävel.”

Liturgiset tekstiilisarjat valmistuvat tulevan vuoden aikana kirkkovuoden tuomien tarpeiden mukaan. Pääsiäisen riemua juhlistetaan nyt valmistuneiden valkoisten tekstiilien myötä. Toukokuun puolen välin tuntumaan sijoittuvana helluntaina kirkko puetaan punaiseen Pyhän Hengen väriin. Samaan aikaan kotiutuu myös vihreä värisarja, kristillisen arjen ja elämän väri. Vuoden lopulla valmistuu puolestaan paastonajan violetti ja viimeisenä hiljaisen viikon pitkäperjantain väri musta. Kaikki on siis valmista viimeistään vuoden päästä hiljaisella viikolla.

Tekstiilien kuvamaailma kumpuaa kirkkovuoden värien ja sisällön aiheista ja symboliikasta. Alttarin kolmiosainen antependium on kokonaisuuden keskus. Keskellä on risti, jonka inspiraation lähteenä on ollut kirkon pihalla seisova Muistokirkon hiiltyneistä puista rakennettu, minuun syvästi vaikuttanut, puhutteleva risti. Tekstiilikokonaisuudessa ristin kummaltakin puolen kuvastuu symboliikka, joka puhuu kunkin kirkkovuoden ajankohdan kieltä. Valkoisessa tekstiilissä ristin taustalla on kultaisilla nupuilla oleva elämänpuun oksisto, jonka yltä nousee lentoon valkeita toivon kyyhkyjä. Vihreässä sarjassa elämän puu on vahvarunkoinen ja tukeva, turvallinen. Puussa on heleän vihreät lehdet, jotka kertovat sekä toivon että uuden elämän ja alun kieltä. Punaisessa sarjassa ilmaan nousee parvi lintuja, joiden joukosta erottuu vakoinen Pyhää Henkeä kuvaava kyyhky. Violetissa vahvana aiheena on Kristuksen kärsimystä kuvaava orjantappura ja viimeisenä mustassa sarjassa on puhutteleva kivikko, joka kuvaa symbolisesti Kristuksen kulkemaa kivistä tietä.

Nämä teemat toistuvat hieman varioituina kussakin kirkkovuoden värissä puhujakorokkeen kirjaliinassa, papin ylle puettavassa kasukassa ja stoolissa. Viinimaljan päälle asetettavassa kalkkiliinassa orjantappurakruunua kuvaava aihe toistuu läpi kirkkovuoden värien. Orjantappurakruunu saa kuitenkin kussakin värissä pienen toivoa herättävän lisän, kasviköynnöksen, joka vaihtuu teeman mukaan.

Tekstiilit on toteutettu silkkikankaalle käsin kirjomalla ja applikaatio- tekniikkaa käyttäen. Silkki on kevyt ja juhlava materiaali, jota on käytetty kirkkotekstiileissä perinteisesti jo vuosisatojen ajan. ”Tähän yhdistyykin kirkkotekstiilitaiteilijan työni mielenkiintoinen ja innostava ydin. On vaikuttavaa olla osa historiallista kirkkotekstiilitaiteen jatkumoa aina materiaaleista ja toteutustekniikoista lähtien. Samalla saan ja haluan tuoda liturgisiin tekstiileihin jotain uutta ja tulevaisuuteen kurkottavaa,” kertoo Silja van der Meer.

 

Työ taiteen äärellä – Silja van der Meerin esittely

Olen kirkkotekstiileihin erikoistunut tekstiilitaiteilija Turun seudulta. Taidettani on esillä seurakunnissa eri puolilla Suomea. Ylivieskan uuden kirkon tekstiilien lisäksi olen tehnyt kirkkotekstiilejä eri aikakausien kirkkoihin mm. Uudenkaupungin Kalannin keskiaikaiseen kirkkoon, Jyväskylän Kuokkalan vuonna 2010 valmistuneeseen kirkkoon sekä Tampereen Viinikan 1920-luvun kirkkoon.

Suunnittelemiani ja toteuttamiani kirkkotekstiilejä on esillä myös Helsingin Sörnäisten vankilan kirkossa, Uudenkaupungin seurakunnan siunauskappelissa ja Lokalahden kirkossa sekä Helsingin Laakson sairaalan kappelissa. Lasten kokoisia ja ylle puettavia tekstiileitä on puolestaan Uudenkaupungin seurakunnassa sekä Turun ruotsalaisen seurakunnan kautta Turun Tuomiokirkossa. Näiden lisäksi olen tehnyt myös useita arkkupeitteitä ja kastemekkoja yksityisille suvuille ja perheille.

Liturgisten tekstiilisarjojen lisäksi olen toteuttanut tekstiilitaidetta myös yksilöllisten stolien muodossa papeille ja piispoille. Tammikuun lopulla taidekäsityönä toteuttamaani stolaa kantoi lähtömessussaan Turun emerituspiispa Kaarlo Kalliala. Sain kunnian suunnitella vastaavan kaltaisen persoonallisen stolan keväällä 2018 emeritusarkkipiispa Kari Mäkiselle.

Taidetekstiilipuolen yksi monista antoisista projekteistani on Turun Pyhän Katariinan kirkkoon suunnittelema ja toteuttaman kastepuu, johon jokaiselle vuoden aikana kastetulle ripustetaan oma valkea käsin tehty kastekyyhky. Tämä pellavainen neule- ja virkkaus- tekniikalla tehty teos on asettunut keskiaikaiseen kirkkotilaan kuin olisi ollut paikallaan aina, mutta todellisuudessa kokonaisuus elää vuoden ympäri muuttuvana visuaalisena kokonaisuutena.

Kirkkotekstiilien suunnittelussa ja toteuttamisessa on hyvin syvällinen taiteentekemisen tunne. On erityisen palkitsevaa ja kiinnostavaa luoda taidetta, joka puhuttelee ja herättää ajatuksia tämän päivän ihmisessä, mutta on samalla vahvasti juurtunut vuosisatoja eläneeseen kristilliseen symboliikkaan ja kirkon perinteeseen. On suuri kunnia saada työskennellä näiden asioiden äärellä, olla osana kirkon työtä ja luomassa puhuttelevaa kauneutta.

Lisätietoa ja kuvia: Silja van der Meer silja@siljavandermeer.fi www.siljavandermeer.fi puh. 050 3817712.