Ylivieskan uusi Pyhän Kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön. Kuvassa uusi Pyhän Kolminaisuuden kirkko ja... Samassa kuvassa uusi Pyhän Kolminaisuuden kirkko ja raunioille rakennettu muistokirkko, kuva Henna Rahkonen

Pyhän Kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön

4.4.2021 12.47

"Tänään voimme Ylivieskassa sanoa: Me rakensimme uuden kirkon – Jumalan armosta, Hänen avullaan ja Hänen kunniakseen. Tänäänkin pääsiäisen suurin sanoma on: Kristus nousi kuolleista – Totisesti nousi." (Eija Nivala, saarna)

Ylivieskan uusi kirkko vihittiin pääsiäissunnuntaina 4.4.2021 Pyhän Kolminaisuuden kirkoksi, Jumalan huoneeksi ja seurakunnan kodiksi. Vihkimisen toimittanut piispa Jukka Keskitalo sanoi uuden kirkon olevan todiste Jeesuksen ylösnousemuksesta.

- Se on uskon, toivon ja järkähtämättömän päättäväisyyden symboli. Se on merkki siitä vakuuttuneisuudesta, joka lähti kasvamaan viisi vuotta sitten pääsiäisenä tapahtuneen tragedian keskellä. Se on kyynelten ja tuhkan keskeltä noussut ilon katedraali.

Piispa Keskitalon mielestä ei voi olla parempaa päivää kirkon vihkimiselle kuin pääsiäinen, kristikunnan suurin juhla.

- Trinitas – kolminaisuus – oli sen arkkitehtuurikilpailun voittaneen työn nimi, jonka pohjalta tämä kirkko on rakennettu. Mikäpä muukaan siis voisi olla tämän kirkon nimenä kuin Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Jumala on yksi, mutta hän ilmoittaa meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Siinä on se Trinitas – Pyhä Kolminaisuus, jonka varassa uskomme lepää.

Piispa Keskitalo vihki kirkon pyhittämällä kastemaljan, saarnatuolin, alttarin, laulun ja soiton, kirkonkellot sekä rukoilemalla kirkon puolesta.

Kirkkoherra Eija Nivala tiivisti saarnassaan viiden vuoden kirkkomatkan, ylivieskalaisen pääsiäisvaelluksen, päivän evankeliumiin, enkelin antamaan tehtävään tyhjälle haudalle saapuneille naisille ja heidän kauttaan kaikille opetuslapsille.

- ”Menkää”, sanoi enkeli naisille. Ja vain vähän myöhemmin siellä Galileassa ylösnoussut Jeesus itse sanoi: ”Menkää ja tehkää. Kastakaa ja opettakaa.” Oppilaat saivat kirkon rakentajan tehtävän – yhdessä. Itse Kristukselta.

- Kuinka käyneekin, tänään on ilon, kiitoksen ja juhlan aika. Valo on voittanut pimeyden. Luomisen aamussa valo oli ensimmäinen. Elämän alku ja edellytys. Pääsiäisaamussa tyhjän haudan valaiseva enkeli sanoo: ”Älkää te pelätkö.” Älä sinä pelkää. Täällä uudessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa sama valo puhuttelee meitä. Näyttää kauneuden ja saa tuntemaan pyhyyden. Rohkaisee uskomaan, toivomaan ja rakastamaan. Kutsuu luokseen ja saattelee jatkamaan työtä ja matkaa – kotiin päin. ”Minä olen maailman valo”, niinkin Jeesus sanoi. ”Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo”.

Messua toteuttamassa olivat piispa Keskitalon ja Eija Nivalan kanssa Jukka Kesola, Jaana Tuomi, Eemeli Similä, Tarja Koutonen, Mikko Kaarto, Kaisa Toivoniemi ja Hannu Jussi-Pekka. Musiikkiryhmä: Mikko Himanka, Eija ja Jouko Kantola, Janne Nietula, Heikki Nurkkala, Hilda Pelo, Viena Ylimäki ja Jaana Yrttiaho esiintyi Eeva Korhosen ja Teija Siirtolan johdolla. Jumalanpalveluksessa käytettyjen kitaran ja viulun kannet on tehty palaneen kirkon hirsistä. Kitaraa soitti Heikki Nurkkala ja viulua Teija Siirtola. Jumalanpalveluksessa esitettiin ylivieskalaisen Mikko Himangan tekemä sovitus virrestä 600, joka on ollut seurakunnan tunnusvirsi viiden vuoden kirkkomatkalla.

Voit katsoa vihkimismessun YLE Areenasta. Tapani Uusikylän ottamia kuvia vihkimisjuhlasta on saatavana kirkon kuvapankista 4.4.2021 iltapäivällä.

Ylivieskan kirkon ovet avautuvat kävijöille heti koronarajoitusten sen salliessa.