Taustaa Lakeuden liekki -patsaasta Kuva Tapani Uusikylä

Taustaa Lakeuden liekki -patsaasta

14.5.2021 09.36

Lakeuden Liekki paljastettiin 20.8.1972 eli lähes 50 vuotta se on koristanut Kirkkopuistoa. Taideteoksen hankkeen käynnisti silloinen Ylivieskan Seudun taideyhdistys ry, joka esitti jo vuonna 1965 seurakunnalle ja herättäjäyhdistykselle herännäispatsaan pystyttämistä kaupunkiin. Kummallakaan ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa tuolloin hanketta.

Asia alkoi edetä, kun opetusministeriö julisti haettavaksi apurahan valtakunnallista merkitystä omaavalle julkiselle taideteokselle. Paikalliset kulttuurivaikuttajat Akseli Ollila ja Oiva Luhtasela tarttuivat tähän tilaisuuteen. He hakivat taideyhdistyksen nimissä tukea hankkeelle. Sitä saatiinkin 15 000 markkaa.

Kun hanke julkistettiin, herätti se seudulla puolesta ja vastaan keskustelua. Järjestettiin mm. paneeli, jossa pohdittiin asiaa. Taideyhdistys nimesi monumenttitoimikunnan, johon tuli varsin laaja edustus.  Seuraavaksi julistettiin ideakilpailu, johon saatiin 20 ehdotusta. Kilpailun voitti taiteilija Väinö Lätti Kuopiosta aiheeliaan "Herran tulet palavat". Lähtökohtana oli Vanhasta testamentista tuttu asia Mooseksen palavasta pensaasta.

Kun monumentin omistaminen pelkästään herännäisyydelle herätti vastustusta, taideyhdistys muutti teoksen luonnetta. Siitä päätettiin tehdä yleisuskonnollinen, julkinen taideteos, jolla erityisesti kunnioitettaisiin jokilaaksossa tehtyä ja tehtävää henkistä ja hengellistä työtä. Mitään nimeä ei tahdottu silloin tuoda esille.

Taiteilija Väinö Lätiltä tilattiin ensiksi luonnokset patsaaksi ja sitten lopullinen tilaus. Taideteos valmistui elokuussa 1971. Uusi kaupunki sai tavallaan huomenlahjakseen erikoisen taideteoksen "Lakeuden liekki. Mitään selittävää tekstiä monumenttiin ei tuolloin tullut. Se siis paljastettiin elokuussa 1972. Paikalla olivat mm. silloinen arkkipiispa Martti Simojoki ja akateemikko Kustaa Vilkuna, joka piti tilaisuudessa juhlapuheen.

Tämän tekstin kirjoittajaa ihmetytti varsin pitkään selittävän tekstin puuttuminen patsaasta. Ennen Ylivieskassa pidettäviä herättäjäjuhlia v. 2006 tein ehdotuksen kulttuurilautakunnalle, että patsaan jalustaan kiinnitettäisiin laatta ja että siinä olisi teksti: "Väinö Lätin tekemä veistos pystytettiin v. 1972 kunniaksi niille tulille, jotka aikojen saatossa ovat roihunneet näissä jokilaaksoissa Herran kunniaksi". Lautakunta hyväksyi yksimielisesti esitykseni. Silloinen kulttuurisihteeri Tapio Helander hankki laatan jalustaan.

Patsas on nyt arvoisellaan paikalla kirkon pääoven läheisyydessä. Kaikki hengelliset yhteisöt voinevat omia taideteoksen sanoman itselleen.

Tapio Hanhineva (10.5.2021)