Ylivieskan uusi kirkko sai uusia liturgisia värejä Silja van der Meer ja punainen kalkkiliina (kuva Jussi Leppälä)

Ylivieskan uusi kirkko sai uusia liturgisia värejä

17.5.2021 20.40

Ylivieskan uuden Pyhän Kolminaisuuden kirkon vihreät ja punaiset liturgiset tekstiilisarjat kotiutuivat 17.5.2021. Kirkko puetaan ensin punaiseen asuun tulevana helluntaina. Vihreä väri on ensi kertaa käytössä 2.sunnuntaina helluntaista (6.6.2021). Uusi kirkkotila alkaa elää värikkäänä seurakunnan arjen ja pyhien rinnalla.

Nyt valmistuneen punaisen liturgisen värisarjan teemana on Pyhä Henki. Punaisina kirkkovuoden pyhinä muistetaan myös uskonsa vuoksi kuolleita marttyyrejä. Alttarin keskeisenä elementtinä on valkoisen värisarjan tapaan risti, jonka muoto muistuttaa kirkkomaalla seisovaa Muistokirkon hiiltynyttä ristiä. Ristin ympärillä ilmaan nousee lintuparvi. Sen joukosta erottuu valkoinen Pyhää Henkeä symboloiva kyyhky. Tekstiilien muissa eri sävyisissä linnuissa voi nähdä viittauksen edesmenneisiin marttyyreihin. Ajatukseni lentoon nousevasta lintuparvesta on lähtenyt Pohjanmaan rauhoittavan laakeista peltomaisemista. Toivon saman mielenmaiseman ja rauhan laskeutuvat myös kirkkotilassa istuvan mieleen.

Vihreässä värisarjassa teemana on elämänpuu ja kristillinen kasvu. Alttarilla olevan ristin ympärillä kasvaa vehreä puunoksisto, jonka lehtien eri sävyt kuvaavat elävää ja elämää täynnä olevaa seurakuntaa. Elämänpuun vahva runko on turva, jonka tukemana voimme elää arkeamme kristittyinä. Heleät lehdet ja niiden värisävyt muistuttavat seurakuntalaisten moninaisuudesta sekä rikkaan ja elämäntäyteisen arjen merkityksestä. Kasvava puu ja sen oksistot kuvaavat myös toivoa ja uuden elämän alkua.

Punaisen ja vihreän sarjan teemat toistuvat alttarilla antependiumissa, puhujapöydän kirjaliinassa, kasukassa ja stolissa. Viinimaljaa peittävässä kalkkiliinassa on teemana Kristuksen kärsimyksestä muistuttava orjantappurakruunu, jonka lomassa kulkee toivoa herättävä ja kirkkovuoden ajankohtaa kuvaava kasviköynnös. Nämä, kuten myös aikaisempi valkoinen värisarja, on kuvioitu applikaatio- ja kirjontatekniikalla juhlavalle ja kevyelle raakasilkille ja kiiltävämmälle dubion- silkille. Kokonaisuus on käsinkirjailtua taidekäsityötä.

Näissä kahdessa värissä, samoin kuin muissa Ylivieskan uuteen kirkkoon suunnittelemissani kokonaisuuksissa, tausta-ajatuksena on uuden alun ja toivon esille tuominen. Tekstiilit ovat uuden puhdaslinjaisen arkkitehtuurin innoittamia ja Ylivieskan kirkkoon erityisesti suunniteltuja kokonaisuuksia. Suunnittelun taustalla on myös virren 600 ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan” sanat ja sävel.

Työ taiteen äärellä

Olen kirkkotekstiileihin erikoistunut tekstiilitaiteilija Turun seudulta Maskusta. Taidettani on esillä seurakunnissa eri puolilla Suomea. Ylivieskan uuden kirkon tekstiilien lisäksi olen tehnyt kirkkotekstiilejä eri aikakausien kirkkoihin mm. Uudenkaupungin Kalannin keskiaikaiseen kirkkoon, Jyväskylän Kuokkalan vuonna 2010 valmistuneeseen kirkkoon sekä Tampereen Viinikan 1920-luvun kirkkoon.

Suunnittelemiani ja toteuttamiani kirkkotekstiilejä on esillä myös Helsingin Sörnäisten vankilan kirkossa, Uudenkaupungin seurakunnan siunauskappelissa ja Lokalahden kirkossa sekä Helsingin Laakson sairaalan kappelissa. Lasten kokoisia ja ylle puettavia tekstiileitä on puolestaan Uudenkaupungin seurakunnassa sekä Turun ruotsalaisen seurakunnan kautta Turun Tuomiokirkossa. Näiden lisäksi olen tehnyt myös useita arkkupeitteitä ja kastemekkoja yksityisille suvuille ja perheille.

Liturgisten tekstiilisarjojen lisäksi olen toteuttanut tekstiilitaidetta myös yksilöllisten stolien muodossa papeille ja piispoille. Tammikuun lopulla taidekäsityönä toteuttamaani stolaa kantoi lähtömessussaan Turun emerituspiispa Kaarlo Kalliala. Sain kunnian suunnitella vastaavan kaltaisen persoonallisen stolan keväällä 2018 emeritusarkkipiispa Kari Mäkiselle.

Taidetekstiilipuolen yksi monista antoisista projekteistani on ollut Turun Pyhän Katariinan kirkkoon suunnittelemani ja toteuttamani kastepuu, johon jokaiselle vuoden aikana kastetulle ripustetaan oma valkea käsin tehty kastekyyhky. Tämä pellavainen neule- ja virkkaus- tekniikalla tehty teos on asettunut keskiaikaiseen kirkkotilaan kuin olisi ollut paikallaan aina, mutta todellisuudessa kokonaisuus elää vuoden ympäri muuttuvana visuaalisena kokonaisuutena.

Kirkkotekstiilien suunnittelussa ja toteuttamisessa on hyvin syvällinen taiteentekemisen tunne. On erityisen palkitsevaa ja kiinnostavaa luoda taidetta, joka puhuttelee ja herättää ajatuksia tämän päivän ihmisessä, mutta on samalla vahvasti juurtunut vuosisatoja eläneeseen kristilliseen uskoon, symboliikkaan ja kirkon perinteeseen.

Toteutan kirkkotekstiilejä taidekäsityönä. Eri sävyiset kankaat, langat ja neula ovat minulle kuin värikyniä. Luovuuteni herää ympäröivästä elämästä, luonnosta ja kirkon arkkitehtuurista. On iso ilo ja kunnia työskennellä tämän puhuttelevan taiteenalan äärellä, osana kirkon työtä ja toimintaa.

Silja van der Meer
www.siljavandermeer.fi