Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon lahjoituksena Kristus-krusifiksi Toivo Jaatisen Kristus-krusifiksi, kuva Jussi Leppälä

Kirkkoon lahjoituksena Kristus-krusifiksi

27.5.2021 11.59

Ylivieskalaislähtöisen kuvanveistäjä Toivo Jaatisen omaiset luovuttivat arvokkaan Kristus-krusifiksin helluntaina Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon. Krusifiksi sai arvoisensa paikan kirkon alttaripöydällä. Vuonna 2008 valmistunut teos on ollut aikaisemmin näyttelyissä Taaborin vuoren tapahtumissa.

Kuvanveistäjän veli Esko Jaatinen mainitsi luovutuspuheessaan krusifiksin muistuttavan seurakuntamatkasta raunioilta lakeuden katedraaliin. Palaneen kirkon alttaritaulun tavoin krusifiksi muistuttaa Jeesuksen viimeisistä sanoista ristiltä: Sinun käsiisi. Krusifiksin nimeksi lahjoittajat olivat valinneet myös Jeesuksen viimeisistä sanoista ”Äiti, katso poikasi”.

- Kirkkoa sisutetaan sitä mukaan kuin sitä rakastetaan, kaunistetaan sitä mukaan kuin rakastetaan. Jumalakin rakastaa kohteensa kauniiksi. Tehkäämme mekin niin, toivoi Esko Jaatinen.

Patinoitunut krusifiksi muistuttaa muotin jälkineen elämän rouheudesta. Kuvanveistäjän poika Raimo Jaatinen kertoi, että krusifiksi muistuttaa myös Ylivieskan kirkosta, jossa hänen isänsä ja äitinsä vihittiin. Toivo Jaatisen töitä ovat mm. Ylivieska-mitali ja kaupungintalon Sillanrakentajat-reliefi.

Krusifiksin tarina

Ylivieskan seurakunta on saanut lahjoituksena kuvanveistäjä Toivo Jaatisen (1926- 2017) tekemän pronssisen krusifiksin. Luonnonkiveen kiinnitetty krusifiksi on Jaatisen itse valama, ja jätetty tarkoituksella viimeistelemättä. Pronssin päälle on jätetty muotista tarttunutta tiilimurskan ja kipsin seosta. Kivi puuristin alla muistuttaa Golgatasta. Kärsivän Kristuksen kasvot ovat alaspäin kääntyneet. Siitä tulee mieleen Jeesuksen sanat äidilleen ja Johannekselle: Kun Jeesus näki, että hänen äitinsä ja rakkain opetuslapsensa seisoivat siinä, hän sanoi äidilleen: ”Nainen, tämä on poikasi!” Sitten hän sanoi opetuslapselle: ”Tämä on äitisi!” Joh. 19:26-27 Jaatisen perikunta halusi lahjoittaa teoksen Ylivieskan seurakunnalle. Ylivieska oli Jaatiselle merkittävä paikka siellä edelleen asuvien sukulaisten vuoksi. Jaatisen perhe tuli Ylivieskaan evakkona Sortavalan maalaiskunnasta. He perustivat maatilan Niemelän kylälle, missä Toivo Jaatinen asui nuoruusvuotensa ennen lähtöään opiskelemaan Taideteollisuuskeskuskouluun (sittemmin Taideteollinen korkeakoulu, nykyään Aalto-yliopisto). Ylivieskan vanha kirkko oli hänelle tärkeä siksikin, koska vuonna 1948 hänet vihittiin siellä avioliittoon Taimi Laaksosen kanssa. Onnellinen avioliitto kesti liki 70 vuotta Toivon kuolemaan asti. Toivo Jaatinen teki pitkän ja merkittävän uran kuvanveistäjänä, opettajana ja taidevalajana. Hänet tunnetaan erityisesti mitalituotannostaan. Hän työskenteli aktiivisesti vielä yli 90-vuotiaana ja kehitteli viimeisinä vuosinaan omintakeisen tekniikan suurikokoisten lasireliefien valmistukseen. Jaatisen muita töitä Ylivieskassa ovat Silta-reliefi kaupungintalossa ja Ylivieskamitali. Hän lahjoitti itse aiemmin seurakunnalle graniittiveistoksensa Veisaajat.