Kirkon ovet auki myös syksyllä - Pyhän Kolminaisuuden kirkko valittu Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdo... Kuva: Mikko Niskanen

Kirkon ovet auki myös syksyllä - Pyhän Kolminaisuuden kirkko valittu Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaaksi

2.9.2021 14.28

Pyhän Kolminaisuuden kirkon esittelystä, kahviosta, myyntipöydästä ja hartaushetkistä vastanneet vapaaehtoiset seurakuntalaiset pitävät kirkon ovia auki myös syys- ja lokakuussa. Aukioloajat ovat tiistaista torstaihin päivittäin klo 10-18. Jokaisen päivän päätteeksi on päivän rukoushetki klo 18.

Uusi kirkko tuntuu jo kotikirkolta

Kirkon vapaaehtoiset kokoontuivat palaute- ja suunnittelupalaveriin kirkkosaliin tiistaina 24.8. Kävijöitä oli kesäkuukausien aikana runsaasti, noin 200 päivässä. Kirkon esittelyn ohessa vapaaehtoiset saivat paljon palautetta uudesta kirkosta. Se oli pääosin myönteistä. Kirkkoa ihasteltiin, pidettiin valoisana, kauniina ja hiljentävänä. Erityisesti koettiin antoisina kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Uusi kirkko on alkanut tuntua yhä enemmän omalta kotikirkolta. Vapaaehtoiset ovat pitäneet kirkon eteisen olohuoneessa myös kahviota ja kirkkotalakoot-myyntipöytää. Näiden tuotto kolmen kesäkuukauden ajalta on 9925 euroa kirkkotalakoiden hyväksi.

Ylivieskan kirkon tärkein rakennusaine on valo

Ylivieskan kirkko on valittu Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaaksi 2021. Muut ehdokkaat ovat Helsingin kaupunkiympäristötalo Helsingin Verkkosaaressa ja Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan 2021 valitsee tänä vuonna filosofi Esa Saarinen. Voittaja julkistetaan 4.10.

Kilpailuesittelyssä Ylivieskan kirkosta kirjoitetaan:

”Uuden kirkon sijoitus tontilla kääntää pääsisäänkäynnin pois keskusta-alueen liikenteestä. Vanhan kirkon raunioille on perustettu muistokirkko, jonka hiiltyneistä hirsistä koottu risti muistuttaa tuhoisasta palosta.

Uusi kirkko on suunnittelijoiden kypsä ja vahva taidonnäyte. Arkkitehtuuri on selkeää ja pelkistettyä, muodot harkittuja ja geometria hallittua. Materiaalit on valittu taiten: massiivinen tiiliverhous luo yhtenäisen vaikutelman, puurakenteiset kattopalkit jäävät sisätiloissa lämpimänsävyisen puurimoituksen taakse.

Arkaaisesta painovoiman tunteesta huolimatta kirkon tärkein rakennusaine on valo. Kirkkaus lankeaa saliin katonharjan ja alttarisyvennyksen valoaukkojen kautta, ja kokoaa yhteisön ajattomien merkitysten äärelle.”