Veren Ääni murtaa raja-aitoja Himangan Mikon kymmenvuotinen urakka – Veren ääni-levy – julkaistiin heinäkuussa.

Veren Ääni murtaa raja-aitoja

16.9.2021 17.57

Heinäkuussa julkaistu Veren Ääni -levy puhkaisee ikiaikaisen kuplan, jonka sisällä lestadiolainen lauluperinne on elänyt 150 vuotta. Se tarjoaa kuultavaksi vanhoja ja kesyttömiä 1800-luvun lauluja, mutta nyt ensi kertaa sovituksin, jotka eivät kaihda mitään soitinta tai tyylilajia.

Levyn tuottaja on ylivieskalainen Mikko Himanka ja koko prosessi on ollut pitkä ja perusteellinen. ”Olen työstänyt tätä mielessäni kymmenen vuotta hakien kappale kappaleelta sopivaa sovitusta – sitä, mihinkä suuntaan laulut haluaisivat lähteä”, kertoo Himanka.

Tätä kautta ikivanhoista veisuista kuoriutuu kappaleita, jotka pystyvät puhuttelemaan myös kuulijoita, joille perinteinen urkusäestyksellinen veisuu ei oikein avaudu. Toisaalta moderni tyyli paljastaa tuoreella tavalla kansanmelodioiden kauneuden ja sanojen huikaisevat syvyydet myös heille, jotka muistavat nämä laulut jo lapsuudestaan.

Niinpä tarjolla on nyt kokoelma lestadiolaisen lauluperinteen ehdottomia helmiä, jotka soveltuvat aivan uudella tavalla laajalle yleisölle, radiosoittoon ja ihan seurakuntakäyttöönkin ylistysmusiikiksi, yhteislauluiksi jne. Säestysvihko on tarkoitus julkaista myöhemmin tänä vuonna. Levyn on julkaissut lähetysyhdistys Rauhan Sana, ja sen kaikki tuotto ohjataan lähetystyöhön, minkä lisäksi Ylivieskan kirkolla on myytävänä levyjä kirkkotalakoiden hyväksi. Mukana musisoimassa ovat mm. Pekka Simojoki, Jukka Leppilampi, Jippu, Juho Kinaret, Ulf Krokfors ja Joonatan Rautio sekä iso joukko lahjakkaita vapaaehtoisia ympäri maan.