Ylivieskan kirkon kellotapuli siunataan tiistaina 5.10. Ylivieskan kirkkomiljöö on valmis ja kellot soivat ensimmäistä kertaa 5.10. Kuva: Mikko Niskanen/Niskane Oy

Ylivieskan kirkon kellotapuli siunataan tiistaina 5.10.

28.9.2021 15.18

Ylivieskan kirkkomiljööseen kuuluva uusi kellotapuli siunataan käyttöön tiistaina 5.10. klo 18. Siunaaminen tapahtuu tapulin juurella olevassa muistokirkossa piispa Jukka Keskitalon toimesta. Tilaisuudessa soivat ensimmäistä kertaa virallisesti uudet kirkonkellot. Siunaamisen jälkeen tilaisuus jatkuu piispanmessuna Pyhän Kolminaisuuden kirkossa. Seurakuntalaiset saavat vihdoin kulkea odotetun kirkkomatkan tapulin portista muistokirkon kautta uuteen kirkkoon ja siellä yhteiseen messuun.

Messun jälkeen on yleiseen piispantarkastukseen liittyvä piispan loppulausunto ja kaikille avoimet kirkkokahvit. Ylivieskan piispantarkastus oli tämän vuoden helmikuussa, mutta koronasta johtuen seurakuntaa ei voinut olla laajasti paikalla. Tästä johtuen johtopäätösten esittäminen eli piispan loppulausunto siirrettiin tämän juhlan yhteyteen.

Uuden kellotapulin on suunnitellut kirkon pääsuunnittelija Kimmo Lintula Arkkitehtitoimisto K2S Oy:sta. Se on rakennettu Nordec Oy Ylivieskan toimipisteessä ja saapui erikoiskuljetuksena kirkkomaalle ja nostettiin paikalleen alustansa päälle 14.7.2021. Kellotapuli on valmistettu huoltovapaasta Corten-teräksestä, jonka väri muuttuu patinoitumisen myötä 2–3 vuoden aikana teräksenvärisestä tummanruskeaksi.

Kirkonkellot on toimittanut jyväskyläläinen Suveko Oy. Ne on valmistanut Grassmayr-kellovalimo Itävallassa. Kellot on valettu pronssiin ja sävelletty vanhojen kirkonkellojen mukaan. Iso kello painaa 920 ja pieni kello 540 kiloa. Kellojen soittaminen tapahtuu sähköisesti.

Tapulin siunaamista voi seurata myös PaikallisTv:sta. Siunaamisen jälkeen messu jatkuu Pyhän Kolminaisuuden kirkossa ja livestriimattuun lähetykseen voi osallistua tästä linkistä.