Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkon uudet violetit kirkkotekstiilit virittävät paaston ajan tunnelmaan

22.11.2021 16.08

Joulua edeltävän adventin aikana Ylivieskan uutta Pyhän Kolminaisuuden kirkkoa värittää paaston ajan violetit kirkkotekstiilit. Uudet tekstiilit kotiutuivat maanantaina 22.11.2021 ja ovat näin valmiina käyttöön toisena adventtisunnuntaina.

Violetit tekstiilit on neljäs Ylivieskan kirkkoon valmistunut tekstiilitaiteilijan Silja van der Meerin kädenjälkeä oleva liturginen tekstiilisarja. Nyt valmistuneet violetit tekstiilit tuovat kirkkoon paastonajan tunnelmaa.

Kirkkovuodessa violetti on katumuksen, odotuksen ja parannuksen väri. Kirkko puetaan violettiin väriin 2., 3. ja 4. adventtisunnuntaina sekä pääsiäistä edeltävänä paaston aikana ja hiljaisella viikolla.

Nämä kirkkotekstiilit ovat osa Ylivieskaan suunniteltua yhtenäistä visuaalista tekstiilikokonaisuutta ja näin ollen edellisistä väreistä (valkoinen, vihreä ja punainen) tutut ristisymbolit toistuvat myös uudessa violetissa värisarjassa. Visuaalisesti yhtenäisen teeman ympärillä vaihtuva symboliikka kuvaa tässä sarjassa katumusta, odotusta ja Kristuksen kärsimystä. Edellisten sarjojen tapaan keskeisellä paikalla alttarilla on risti, jonka muoto on saanut inspiraationsa kirkon pihalla olevasta, puhuttelevasta, Muistokirkon hiiltyneistä puista rakennetusta rististä.

Alttariliinan taustalla, ristin ympärillä, on ojantappurakruunun oksia, jotka kuvaat Kristuksen kärsimyksen kautta tekemää sovitustyötä. Tutun alttariristin juurella on nyt myös kärsimyksen orjantappuran lisäksi aromollisuutta ja toivoa symbolisoivia pieniä violetteja kukan nuppuja.

Alttarilla nähtävä symboliikka toistuu myös saarnatuolin kirjaliinassa ja viinimaljan ylle asetettavassa kalkkiliinassa. Violetin värin orjatappuran oksat piirtyvät myös papin ylle puettavissa stolissa ja messukasukan selkäosassa. Kasukan etuosan ristin juurella on alttarin tapaan orjatappuran välissä kasvavia kukan nuppuja, jotka kertovat paastonajan odotuksen nupullaan olevasta toivosta.

Ylivieskan kirkon kirkkotekstiilit ovat silkkikankaalle käsin kirjailtua ja applikoitua taidekäsityötä. Silkki on kevyt ja juhlava materiaali, jonka käyttöperinteet ulottuvat vuosisatojen taakse. Käsin kirjailtu kuviointi luo omalta osaltaan juhlavan ja arvokkaan tunnelman.

Tässä sarjassa, samoin kuin edellisissä Ylivieskan kirkkoon valmistuneissa sarjoissa, tausta-ajatuksena on uuden alun ja toivon esille tuominen. Suunnittelun taustainspiraationa on ollut ylivieskalaisille tärkeäksi muodostuneen virren 600 ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan” sanat ja sävel. Tekstiilit ovat uuden puhdaslinjaisen arkkitehtuurin innoittamia ja juuri tähän kirkkoon suunniteltuja taidetekstiilejä.