Me rakennamme uuden kirkon

Uutisia kirkon rakentamisvaiheista. Livevideoa voit seurata täältä.

Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n laatimat kirkon havainnekuvat löytyvät täältä ja selvitys yläpohjarakenteesta.

Kirkko nousee muotoonsa

Ylivieskan kirkkotyömaalla alkoi keskiviikkona 19.2.2020 liimapuupalkkien pystytys neljän nosturin voimin. Työnjohtaja Timo Piipon mukaan palkit pyritään saamaan paikalleen viikon 8 aikana. Työt ovat sujuneet Piipon mukaan aikataulun mukaisesti. Tilannekatsaus kirkkotyömaalta 17.2.2020 löytyy täältä.

Palkit nousivat kolmessa päivässä ja kirkon muoto akoi hahmottua viikon aikana. Sen jälkeen rakentaminen on tapahtunut vauhdilla ja oheisessa kuvassa tilanne huhtikuun alussa. Kalajokilaakso-lehden tekemä uutinen ja video rakennustyömaalta 9.4.2020 löytyy tästä linkistä. (Kuva 4.4.2020: Jussi Leppälä).

Kotikirkkoa rakentamassa

Kirkon rakentaminen on ollut aina seurakuntalaisten yhteinen ponnistus. Siitä huolimatta se ei ole koskaan ollut täysin yksituumainen hanke. Kun Ylivieskan ensimmäistä kirkkoa alettiin rakentamaan 1650-luvulla, kertoo säilynyt perimätieto yrityksestä rakentaa kirkkoa ensin Niemelänkylälle Heinistönniemeen, mutta jättiläiset purkivat yöllä sen mitä päivän aikana oli saatu rakennettua ja huusivat: ”Haapaniemelle, Haapaniemelle!”. Tätä tapahtui niin kauan, kunnes rakentajat tottelivat ja kirkko rakennettiin Haapaniemelle, samalle paikalle, johon myös toinen kirkko rakennettiin.

Samaisesta Kati Pehkosen ”Kahden kirkon aika - kertomuksia Ylivieskan seurakunnan varhaisimmista vaiheista” –historiikista käy selville toisen kirkon syntyvaiheita 1780 –luvulta: ”Rakennusmestari Raudaskoski laati useita piirustuksia uudeksi kirkoksi, joista seurakunta valitsi sellaisen, jonka rakentamisessa pystyttiin hyödyntämään vanhan kirkon rakennusaineita.” Näihinkin piirustuksiin tehtiin vielä useita muutoksia intendenttikonttorissa. Voi vain kuvitella, että uusi ristinmallinen kirkko ei varmasti miellyttänyt kaikkia vanhaan ”pitkänmalliseen” tottuneita. Ajan myötä kummastakin kirkosta muodostui kuitenkin seurakuntalaisten rakastama kotikirkko.

Toinen kirkko palveli 230 vuotta ja tuhoutui täydellisesti tuhopoltossa pääsiäislauantaina 2016. Alussa lähes yhteinen tahto oli rakentaa samanlainen kirkko samalle paikalle. Vähitellen ymmärrettiin, että kirkkotarve tänä aikana on erilainen kuin yli 200 vuotta sitten. Seurakuntakodista on muodostunut viime vuosikymmenien aikana seurakuntakokoontumisten keskeinen paikka. Muistotilaisuudet, muut tilaisuudet ja kokoontumiset sekä ateriapalvelu keräävät päivittäin kymmeniä, jopa satoja kävijöitä. Seurakuntakoti Maria on tullut monien korjausten jälkeen väistämättä elinkaarensa päähän ja uuden kirkon yhteyteen oli järkevää rakentaa uusi seurakuntasali. Näiden yhdistettyjen tarpeiden pohjalta valittiin suunnitelma ja rakentaminen käynnistyi. Kirkon vähitellen noustessa kirkkopuiston alueelle, uskon siitä muodostuvan rakas kotikirkko kaikenikäisille ylivieskalaisille.

Myös Kirkkotalakoot ovat ajan myötä muuttuneet. Ennen annettiin puita ja työtä, nyt työn tekevät ammattilaiset ja talakoolaiset ovat mukana lähinnä lahjoituksin ja vapaaehtoisina. Kirkkotalakoot ovat keränneet tammikuun loppuun mennessä jo huikeat 746.410 euroa. Syksyllä Kauppa-Suomi –lehden välissä toteutettu pankkisiirtokeräys tuotti 9504 euroa ja keräys on edelleen menossa.

Myös rakentaminen kiinnostaa. Ylivieskankirkko.fi sivulla Paikallis-TV:n toteuttamaa jatkuvaa Live-videota on käynyt katsomassa tähän kirjoitushetkeen mennessä 279.588 katsojaa. Pikapuoliin alkaa näyttävä liimapalkkien pystytys ja kevään myötä pääsemme viettämään yhdessä harjakaisia.

Rakennetaan yhdessä kirkkoa, joka on kaikkien seurakuntalaisten yhteinen koti.

Jussi Leppälä (5.2.2020)

Ylivieskan kirkon peruskivi on muurattu

Lähes 300 ihmistä osallistui maanantaina 10.12.2019 Ylivieskan uuden kirkon peruskivenmuuraus-tilaisuuteen. Hartaushetken pitäneen kirkkoherra Eija Nivalan jälkeen puheenvuoron käyttivät Mikko Kaarto Kotikirkon rakentajat-ryhmittymästä, pääsuunnittelija Kimmo Lintula, projektipäällikkö Eero Moilanen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tarja Koutonen. Sen jälkeen vastaava mestari Markku Pasanen ja kirkkoherra Eija Nivala laskivat peruskiven sisälle ennen muurausta aikakapselin. Peruskirjan lisäksi kapseli sisälsi tällä hetkellä käytössä olevat kolikot, päivän Keskipohjanmaa-lehden, lasten ja nuorten terveiset, vanhan kirkon avaimen, peruskivenmuuraustilaisuuden ohjelman sekä kirkkovaltuuston rakentamispäätöksen pöytäkirjanotteet ja rakennepiirustukset. Muuraukseen pääsivät osallistumaan kaikki halukkaat paikallaolijat. Lopuksi seurakuntakoti Mariassa oli tarjolla joulupuuroa ja torttukahvit.

PaikallisTV:n Tero Monosen livetallenne

Puheet, aikakapselin upotus ja muurauksen alkaminen ovat katsottavissa omina videoinaan ylivieskankirkko.fi -sivulla.