Kalajoen rovastikunnan perheasiain neuvottelukeskus

Terveystie 11, 84100 Ylivieska, AJANVARAUS MA-TO 12-13 p. 08-425 990.

Luottamuksellista keskusteluapua parisuhteen kysymyksissä, perheen pulmissa ja erokriiseissä yksin tai yhdessä puolison kanssa.

Koronavirustilanteen aikana kasvokkain tapahtuva perheneuvonta on mahdollista 1.6.2020 alkaen videovälitteisen ja puhelimitse tapahtuvan perheneuvonnan rinnalla. Ajan tapaamisiin voi varata ajanvarausnumerosta 08-425 990 (ma-to 12-13).

Perheasian neuvottelukeskus on kiinni 29.6 — 7.8.2020.

Ota yhteyttä kun

• kotona ei puhuta ja ilmapiiri on ahdistava
  • on jatkuvasti riitoja
  • puoliso on pettänyt
  • kaikki on aina sitä samaa vanhaa
  • ei ole mitään yhteistä puolison kanssa
  • olet yksinäinen suhteesi sisällä
  • ero on käynyt mielessä
  • on mustasukkaisuutta
  • koet väkivaltaa tai väkivallan uhkaa
  • parisuhde on päättynyt

Palautetta perheneuvonnasta voi antaa valtakunnallisen perheneuvonnan palautelomakkeen kautta: Perheneuvonnan asiakaspalautekysely

Kolmen tien risteyksessä

Kun pariskunta ottaa yhteyttä perheneuvontaan, he ovat usein kolmen tien risteyksessä.  Eron ja saman vanhan tien välille etsitään kolmannen, uuden tien vaihtoehtoa. Risteykseen pystytetään kuvainnollisesti teltta, jossa punnitaan kaikessa rauhassa kaikkia kolmea vaihtoehtoa. Voisiko löytyä uusi yhteinen tie, jota lähdettäisiin kulkemaan yhdessä uusin askelin.

Mihin suuntaan - Anne Sumelan blogi 12.6.2020

Kalajoen rovastikunnan perheasiain neuvottelukeskuksella 30-vuotisjuhla

Pyhä- ja Kalajokilaakson alueen seurakunnat ovat tarjonneet kolmekymmentä vuotta perheneuvontaa alueen asukkaille neuvottelukeskuksessa Ylivieskassa. Perheasiain neuvottelukeskuksen 30 –vuotisjuhlassa 16.2.2020 asetettiin virkaan myös uusi johtaja Anne Sumela.

Kalajoen rovastikunnan perheasiain neuvottelukeskus aloitti 1.2.1990. Jo sitä ennen rovastikunnassa oli perheneuvoja-sairaalateologin virka. Aluksi neuvottelukeskuksessa oli yksi viranhaltija. Vuonna 1996 perustettiin toinen virka, jonka tehtäväkuvaan kuuluu edelleen palvelevan puhelimen työstä vastaaminen.

Perheneuvonnan perustehtävä on vahvistaa perheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ihmisiä kohdataan sielunhoidollisen ja terapeuttisen keskustelun avulla parisuhteen ja perheen eri vaiheissa sekä kriisitilanteissa. Seurakuntien perheneuvonta on kaikille avointa ja ilmaista. Keskustelemaan voi tulla yksin tai puolison kanssa.

”Vaikka suurimmalla osalla lapsiperheistä menee hyvin, pikkulapsiperheiden arki on kuormittavaa”, toteaa johtava perheneuvoja Anne Sumela. Tilanteiden kriisiytyessä nykyvanhemmat osaavat hakea apua. Suurin ryhmä perheneuvonnan asiakkaista onkin 30-39 –vuotiaat, joiden perheessä on enemmän kuin kaksi lasta. Miesten osuus asiakkaista on lähes puolet. Viime vuonna yleisimmät tulosyyt olivat vuorovaikutusongelmat (43%), erokysymykset (22%) ja elämänvaihekriisit (10%).

”Kirkon perheneuvonta ottaa todesta muuttuvan maailman, mutta sen pohjalla ovat pysyvät arvot usko, toivo ja rakkaus. Niiden varassa voidaan kohdata elämän kipeäkin kosketus”, pohtii perheneuvoja Sirpa Järvelä.

Kalajoen rovastikunnan perheasiain neuvottelukeskuksen 30-vuotisjuhlaa vietettiin Suvannon kappelissa sunnuntaina 16.2.2020.  Messun yhteydessä siunattiin tehtävään perheasiain neuvottelukeskuksen uusi johtaja Anne Sumela. Virkaansiunaamisen toimittanut lääninrovasti Kari Tiirola puhui Så som i Himmelen – Kuin taivaassa –elokuvasta, jossa kotikyläänsä palaava maailmankuulu kapellimestari yrittää löytää kirkkokuorolaisten omaa ääntä ja toisia kuunnellen kuorosoinnin harmoniaa. Hän vertasi perheneuvojan työtä kapellimestariin, jonka tehtävä on etsiä parisuhteessa elävien omaa ääntä ja yhteistä harmoniaa. Hän kehotti oman äänen etsimiseen, sen oman äänen jota Jumala on tarkoittanut jokaisen soimaan.

Anne Sumela vei saarnassaan kuulijat Jeesuksen ja samarialaisen naisen kanssa kaivolle. Kun samarialainen nainen meni kaupunkiin kertomaan Jeesuksesta, sillä välin Jeesus kohtasi opetuslapset. ”Sillä välin mekin saamme pysähtyä kaivolle keskustelemaan Jeesuksen kanssa.” Evankeliumitekstin pohjalta Sumela tiivisti perheneuvonnan ydintehtävän: ”Kirkon perheneuvonnassa istumme kaivolla, jonne tulevat ihmiset kohtaamme tasapuolisesti taustasta riippumatta kipuineen ja kysymyksineen. Istutaan alas, katsotaan silmiin, puhutaan ja kuunnellaan. Kohtaaminen ja läsnäolo tuovat toivoa toivottomuuden keskelle ja armoa armottomuuden keskelle.”

Messun jälkeen pidetyssä perheneuvonnan 30-vuotisjuhlassa kuljettua taivalta muistelivat Pirkko Huumonen, Martti Viljanen, Aila Harvala ja Mauno Soronen. Sekä messussa että juhlassa esiintyi Gospelkuoro Riemu kanttori Teija Siirtolan johdolla.

Kuva: Miika Sumela

Perheneuvontaa Kalajoen rovastikunnassa tehneet työntekijät ryhmäkuvassa ylhäältä vasemmalta Leena Harjunpää, Seppo Viljamaa, Ulla-Maija Salonkaarto, Sirpa Järvelä ja Anne Sumela. Alhaalta vasemmalta Pirkko Huumonen, Martti Viljanen, Aila Harvala ja Anja Kontkanen. Kuva: Miika Sumela.

Perheneuvojat Sirpa Järvelä (vas.) ja Anne Sumela
Kalajoen rovastikunnan perheneuvoja, PP:n sihteeri
Seurakuntatyön erityispalvelut
Ajanvaraus puh. (08) 425990, ma-to klo 12-13