Rippikouluun

 

Rippikoulussa saadaan opetusta kristinuskon keskeisistä asioista. Rippikoulu on kasteopetusta, joka perustuu Jeesuksen kastekäskyyn. Jeesus käski kastaa ihmisiä ja opettaa heitä. 

Vuosittain seurakuntamme tarjoaa 6-8 rippikouluryhmää. Kaksi ryhmistä (Päivärippikoulu Nuorisotila Vitiksessä ja talvirippikoulu Törmälässä) järjestetään talvella talviloman yhteydessä. Muiden ryhmien lähijakso sijoittuu kesälle.

Sekä leiririppikoulujen että päiväripareiden kesto on 7 päivää. Erona on, että päivärippikouluissa yövytään kotona.

Rippikouluopetusta pidetään uuden 2017 vuoden rippikoulusuunnitelman ”Suuri Ihme” mukaisesti.

Seurakunta lahjoittaa kaikille rippikoulun käyville nuorille Raamatun. Järjestörippikoulun käyvät nuoret voivat hakea rippiraamatun nuorisotoimistosta.

Rippikoulussa opetellaan muutama ulkoläksy, Ylivieskan seurakunnan rippikouluissa niitä on yhteensä neljä ja niitä on hyvä opetella jo ennen leirin lähijaksoa. Ulkoläksyt löydät TÄÄLTÄ

 

RIPPIKOULUT VUONNA 2024  Lisätietoa TÄSTÄ 

Ilmoittautuminen auki 18.10-1.11. Täytä lomake huolella ajan kanssa. 

Mikäli käyt rippikoulun Ylivieskassa: ilmoittaudu tästä.

Mikäli käyt rippikoulun muualla: ilmoittaudu tästä.

Tänä vuonna kutsumme rippikouluun kaikkia 2009 vuonna syntyneitä Ylivieskalaisia ja Merijärvisiä nuoria. INFOKIRJE rippikouluista postitetaan vuonna 2009 vuonna syntyneille kirkon jäsenille viikolla 39. Infokirje sisältää tietoa siitä, missä muodossa rippileirejä tarjotaan vuonna 2024: ajankohdat, hinnat, ryhmien määrät, ryhmäkoot jne.

Jos rippikoulu jäi sinulta tänä vuonna käymättä tai et esim. kuulu kirkkoon, mutta haluaisit osallistua rippikouluun tulevana vuonna, ole yhteydessä rippikoulutyöstä vastaavaan työntekijään Tiina Walliniin, jotta saat tietoa rippikouluilmoittautumisesta. Tarjoamme rippikoulupaikkoja ensisijaisesti oman seurakunnan jäsenille. Vapaaksi jääneitä paikkoja voi tiedustella viikon 49 jälkeen. 

Myös ne nuoret, jotka käyvät rippikoulun muualla kuin Ylivieskassa, ilmoittautuvat kotiseurakunnan rippikoulujärjestelmään. Kotiseurakuntasi huolehtii ennen rippileiriä käytävistä yhteisistä tapaamisista, joiden myötä oma kotiseurakuntasi tulee sinulle tutuksi. 

 

TÄRKEITÄ PÄIVÄMÄÄRIÄ

  • Infokirjeet postitetaan viikolla 39, viikon 40 alussa pitäisi kolahtaa postiluukusta. 

  • Ilmoittautuminen rippikouluun 18.10. klo 17 -1.11. seurakunnan nettisivuilla

    • Ilmoittautuminen on muuttunut viime vuosiin verrattuna. Tänä vuonna ei tarvitse olla juoksukengät jalassa ilmoittautumisessa, vaan saat aivan rauhassa ja ajan kanssa täyttää lomakkeen. Lomakkeessa kysytään ryhmätoiveet, joiden perusteella ryhmät myodostetaan ilmoittautumisen päätyttyä. 

  • Rippikouluryhmät ilmoitetaan sähköpostilla viikon 49 loppuun mennessä. Muista tarkistaa myös roskapostikansio.

 

KONFIRMAATIO

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon. Konfirmaatio edellyttää, että sinut on kastettu, olet kirkon jäsen ja rippikoulun käynyt. Konfirmaatiossa on kyse samasta armosta, kuin kasteessa. Jumala haluaa vahvistaa konfirmoitavaa uskossa ja siunata uudessa elämänvaiheessa. Konfirmaatiossa tunnustetaan henkilökohtaisesti usko, johon konfirmoitava on kastettu ja vastataan kysymykseen: ”Tahdotko Jumalan armon avulla osoittaa tämän uskon elämässäsi?”. Konfirmaatiossa nuoresta tulee täysivaltainen seurakunnan jäsen. Se antaa nuorelle oikeuden kummin tehtäviin ja osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, olla täysi-ikäisenä ehdokkaana seurakuntavaaleissa, sekä oikeuden kirkolliseen avioliittoonvihkimiseen. Konfirmaation jälkeen nuori voi myös osallistua seurakunnan kerhonohjaaja-isoskoulutukseen eli KeIskoon ja toimia koulutuksen jälkeen isosena. 

Konfirmaatiota vietetään Ylivieskan kirkossa ryhmäkohtaisten suunnitelmien mukaan. Pääsääntöisesti sunnuntaina klo 10. (Poikkeus talviryhmillä). Konfirmaatiossa rippikoululaisen päällä on seurakunnan valkoinen alba. Ylivieskassa on ollut käytäntönä, että joku rippikoululaisen kummeista tai perheestä osallistuu siunaamiseen seurakunnan työntekijöiden kanssa. Konfirmaatiossa koko seurakunta rukoilee nuoren puolesta. 

Ryhmäkuvan on käynyt vuosien aikana ottamatta Studio Raija, josta kuvan voi käydä halutessaan ostamassa konfirmaation jälkeen. 
 

TIETOA LEIRIOLOSUHTEISTA TÖRMÄLÄSSÄ

  • Leirillä nukutaan 4–8 hengen huoneissa. Huoneessa majoittuu myös isonen.
  • Leirillä toimitaan erikokoisissa ryhmissä.
  • Mahdollisten sairauden oireiden pitää olla riittävällä tavalla hallinnassa, sillä leirillä ei ole töissä terveydenhuollon ammattilaista. Jos osallistujalla on esim. säännöllinen lääkitys, huoltajan tulee olla yhteydessä leiristä vastaavaan työntekijään ennen leiriä.
  • Leirille tulevan nuoren tulee syödä ja nukkua riittävästi, jotta jaksaa osallistua leirin ohjelmaan.
  • Leirin aikana osallistujan huoltajan (tai huoltajan ilmoittaman muun aikuisen) tulee olla tavoitettavissa. Esimerkiksi sairastapauksissa osallistujan täytyy olla mahdollista tulla kotiin kesken leirin, niin että huoltaja hakee hänet leiriltä.
  • Isoset ovat vastuussa heille määrätyn leiriohjelman toteuttamisesta ja hyvän leirihengen ylläpitämisestä, sekä pienryhmien ohjaamisesta. Isonen ei voi olla vastuussa leiriläisen terveydestä tai toimia henkilökohtaisena avustajana.

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Nuorta kannattaa juhlia. Yksi etappi monen nuoren elämässä on rippikoulun päättäminen, jonka jälkeen kirkossa järjestetään konfirmaatiojuhla. Lisäksi kotona voidaan järjestää rippijuhlat nuoren toiveiden mukaisesti.

Konfirmaatio tapahtuu jumalanpalveluksessa

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen