Kirkon aukioloajat

Pyhän Kolminaisuuden kirkko on avoinna arkisin lounaspalvelun ajan ma-to klo 10.30 - 13 ja pe 10.30 - 12. Striimaukset ja nettiradio osoitteessa ylivieskanseurakunta.fi/tutki-uskoa. Kirkon rakentamisdokumentin voit katsoa tästä ja esittelyvideon tästä linkistä.

Messu sunnuntaisin klo 10 kirkkosalissa. Keskiviikon rukoushetki keskiviikkoisin klo 18 kirkkosalissa tai sivualttarilla.

Ateriapalvelu Maria kirkon seurakuntasali Mariassa ma - to 10.30-13.00 ja perjantaisin 10.30-12.00.

Kirkkoherranvirasto ja taloustoimisto palvelevat 1.9.-31.5. ma-ti klo 9 - 15, ke klo 9 - 13, to klo 11 - 16, pe suljettu. Kesäkaudella 1.6.-31.8. ma-to klo 9-12, pe suljettu. Kirkkoherranvirasto p. 08-439 5010; taloustoimisto p. 044-7118601.
Ryhmät voivat tehdä kirkon esittelyvarauksen kirkkoherranvirastosta. Sen jälkeen on mahdollisuus tehdä ryhmälle tarjoiluvaraus tästä linkistä.

Kirkkotalakoot ovat päättyneet ja tuotto oli 31.12.2022 mennessä 856.145 euroa kirkon rakennusrahastoon.

Pyhän Kolminaisuuden kirkko vihittiin käyttöön

"Tänään voimme Ylivieskassa sanoa: Me rakensimme uuden kirkon – Jumalan armosta, Hänen avullaan ja Hänen kunniakseen. Tänäänkin pääsiäisen suurin sanoma on: Kristus nousi kuolleista – Totisesti nousi." (Eija Nivala, saarna) 

Ylivieskan uusi kirkko vihittiin pääsiäissunnuntaina 4.4.2021 Pyhän Kolminaisuuden kirkoksi, Jumalan huoneeksi ja seurakunnan kodiksi. Vihkimisen toimittanut piispa Jukka Keskitalo sanoi uuden kirkon olevan todiste Jeesuksen ylösnousemuksesta.

- Se on uskon, toivon ja järkähtämättömän päättäväisyyden symboli. Se on merkki siitä vakuuttuneisuudesta, joka lähti kasvamaan viisi vuotta sitten pääsiäisenä tapahtuneen tragedian keskellä. Se on kyynelten ja tuhkan keskeltä noussut ilon katedraali.

Piispa Keskitalon mielestä ei voi olla parempaa päivää kirkon vihkimiselle kuin pääsiäinen, kristikunnan suurin juhla.

- Trinitas – kolminaisuus – oli sen arkkitehtuurikilpailun voittaneen työn nimi, jonka pohjalta tämä kirkko on rakennettu. Mikäpä muukaan siis voisi olla tämän kirkon nimenä kuin Pyhän Kolminaisuuden kirkko. Jumala on yksi, mutta hän ilmoittaa meille itsensä Isänä, Poikana ja Pyhänä Henkenä. Siinä on se Trinitas – Pyhä Kolminaisuus, jonka varassa uskomme lepää.

Piispa Keskitalo vihki kirkon pyhittämällä kastemaljan, saarnatuolin, alttarin, laulun ja soiton, kirkonkellot sekä rukoilemalla kirkon puolesta.

Kirkkoherra Eija Nivala tiivisti saarnassaan viiden vuoden kirkkomatkan, ylivieskalaisen pääsiäisvaelluksen, päivän evankeliumiin, enkelin antamaan tehtävään tyhjälle haudalle saapuneille naisille ja heidän kauttaan kaikille opetuslapsille.

- ”Menkää”, sanoi enkeli naisille. Ja vain vähän myöhemmin siellä Galileassa ylösnoussut Jeesus itse sanoi: ”Menkää ja tehkää. Kastakaa ja opettakaa.” Oppilaat saivat kirkon rakentajan tehtävän – yhdessä. Itse Kristukselta. 

- Kuinka käyneekin, tänään on ilon, kiitoksen ja juhlan aika. Valo on voittanut pimeyden. Luomisen aamussa valo oli ensimmäinen. Elämän alku ja edellytys. Pääsiäisaamussa tyhjän haudan valaiseva enkeli sanoo: ”Älkää te pelätkö.” Älä sinä pelkää. Täällä uudessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa sama valo puhuttelee meitä. Näyttää kauneuden ja saa tuntemaan pyhyyden. Rohkaisee uskomaan, toivomaan ja rakastamaan. Kutsuu luokseen ja saattelee jatkamaan työtä ja matkaa – kotiin päin. ”Minä olen maailman valo”, niinkin Jeesus sanoi. ”Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo”.

Messua toteuttamassa olivat piispa Keskitalon ja Eija Nivalan kanssa Jukka Kesola, Jaana Tuomi, Eemeli Similä, Tarja Koutonen, Mikko Kaarto, Kaisa Toivoniemi ja Hannu Jussi-Pekka. Musiikkiryhmä: Mikko Himanka, Eija ja Jouko Kantola, Janne Nietula, Heikki Nurkkala, Hilda Pelo, Viena Ylimäki ja Jaana Yrttiaho esiintyi Eeva Korhosen ja Teija Siirtolan johdolla. Jumalanpalveluksessa käytettyjen kitaran ja viulun kannet on tehty palaneen kirkon hirsistä. Kitaraa soitti Heikki Nurkkala ja viulua Teija Siirtola. Jumalanpalveluksessa esitettiin ylivieskalaisen Mikko Himangan tekemä sovitus virrestä 600, joka on ollut seurakunnan tunnusvirsi viiden vuoden kirkkomatkalla.

Ylivieskan kirkon ovet avautuivat kävijöille toukokuussa 2021.

 

Kutsu uuden kirkon vihkimismessuun

Piispa Jukka Keskitalo vihkii Ylivieskan uuden kirkon käyttöön pääsiäisenä

Ylivieskan uusi kirkko on valmistunut ja kirkon vihkimistä juhlitaan pääsiäisenä, sunnuntaina 4.4.2021. Kirkon vihkimismessuun on mahdollisuus osallistua suoran televisiolähetyksen kautta Yle TV1:llä su 4.4. klo 10. Koronatilanteen vuoksi tilaisuuteen paikan päällä osallistuvat vain jumalanpalveluksen toimittajat.

Ylivieskan kirkon vihkiminen antaa oman sävynsä piispa Jukka Keskitalon pääsiäisen viettoon.

– Tuntuu uskomattoman hienolta saada toimittaa vihkiminen viisi vuotta vanhan kirkon traagisen paljon jälkeen. Silloin ihmiset ympäri laajan maakunnan tulivat pää painuksissa palaneen rakkaan kirkkonsa raunioille, piispa Keskitalo sanoo.

Piispa iloitsee valmistautuessaan tärkeään hetkeen, kirkon vihkimiseen ja pääisäispäivän messuun.

– Ylivieskan kirkko on kuin ylösnousemuksen aamun ihme. Se on ilon katedraali, joka on noussut tuhkan ja kyynelten keskeltä. Onneksi tilaisuus televisioidaan, jotta mahdollisimman moni pääsee osaksi suurta ja harvinaista juhlaa, piispa Keskitalo toteaa.

Kirkon kustannusarvio oli 13,6 miljoonaa euroa ja se on koko hiippakunnan suurin kirkollinen rakennushanke. Kirkkohanke toteutettiin onnistuneesti rakentamisen allianssimallilla, eli tilaaja, urakoitsijat ja suunnittelijat vastasivat yhteistyössä hankkeen onnistumisesta. Uuden kirkon nimi on Pyhän kolminaisuuden kirkko.

Piispa Keskitalo kiittää kaikkia, jotka tavalla tai toisella ovat olleet kirkkohankkeessa mukana, kuten seurakunnan päättäjiä, suunnittelijoita, rakentajia sekä talkoolaisia.

– Tavallisten ihmisten ja talkooväen rooli on ollut merkittävä koko rakentamisen ajan muiden muassa Kirkkotalakoot-keräyksessä ja sitä se tulee olemaan edelleen, sillä kirkon ovia halutaan pitää mahdollisimman usein auki, piispa Jukka Keskitalo kertoo.

Jumalanpalveluksen toimittavat piispa Jukka Keskitalo, kirkkoherra Eija Nivala, kappalainen Jukka Kesola ja kanttorit sekä avustajat. Jumalanpalveluksessa käytettävien instrumenttien, kitaran ja viulun kannet on tehty palaneen kirkon hirsistä. Kitaraa soittaa Heikki Nurkkala ja viulua Teija Siirtola. Jumalanpalveluksessa esitetään ylivieskalaisen Mikko Himangan tekemä sovitus virrestä 600, joka on ollut seurakunnan tunnusvirsi viiden vuoden kirkkomatkalla.

Ylivieskan kirkon vihkijäismessun jälkeen etäkirkkokahvit Instagramissa @nuorisotilavitis. Tule etähörppäämään kirkkokahvit sekä vaihtamaan ajatuksia vihkijäismessusta yhdessä nuorisotyönohjaajien Marjon, Sannan ja Hannen kanssa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki!  

Ylivieskan kirkko vihkimistä vaille valmis

Ylivieskan kirkko valmistui viisi vuotta edellisen kirkon tulipalon jälkeen ja vihitään käyttöön 4.4.2021. Kirkko sijaitsee edellisen kirkon raunioiden paikalle rakennetun muistokirkon vieressä. Kirkon rakentaminen käynnistyi arkkitehtuurikilpailun voittaneen Trinitas-suunnitelman pohjalta 30.9.20219 hartaushetkellä kirkkopuistossa. Jokainen paikalla olija sai tehdä oman lapion pistonsa aloituksen merkiksi. Peruskiveä päästiin muuraamaan 10.12.2019.

Kirkon suunnittelu- ja toteutusvaihe on tehty allianssimallilla, yhteistyönä tilaajan, suunnittelijan ja rakentajien kanssa. Kirkon suunnittelija on arkkitehtitoimisto K2S Oy, pääsuunnittelija Kimmo Lintula. Kirkon rakentaja on Kotikirkon rakentajat-työyhteenliittymä: Kaarron Rakennus Oy, Rave Rakennus Oy, Are Oy ja HSK-Sähkö Oy.

Ylivieskan uusi kirkko on moderni keskiaikaistyylinen kivikirkko. Massiivikiviset seinät on verhoiltu ylivieskalaisella rustiikki-tiilellä ja saumattu sutimestarin saumalla. Näyttävin rakennusvaihe oli helmikuun puolivälissä 2020 liimapuupalkkien pystytys ja CLT-elementtien asennus. Viikossa kirkko nousi nykyiseen muotoonsa. Kattomateriaalina on myös tiili, mutta sisätiloja hallitsee lämmin puurimapinta.

Kirkon eteistilassa on seurakunnan olohuone, joka on kahvilatyyppinen kohtaamispaikka. Siitä on käynti seurakuntasali Mariaan, kerhohuoneeseen ja kirkkosaliin. Vaikuttava kirkkosali hiljentää yksinkertaisen karulla pyhyydellä. Ylhäältä kattoikkunasta tuleva valo lankeaa kirkkosaliin kuin se Jumalan hyvyyden voima, johon kätkettynä seurakunta sai käydä viiden vuoden kirkkomatkansa palaneilta raunioilta uuden kirkon valoon.

  • Kirkon info-paketti
  • Kirkon suunnittelija - arkkitehtitoimisto K2S Oy, pääsuunnittelija Kimmo Lintula
  • Kirkon rakentaja - Kotikirkon rakentajat-työyhteenliittymä: Kaarron Rakennus Oy, Rave Rakennus Oy, Are Oy ja HSK-Sähkö Oy
  • Ristin suunnittelija - Kimmo Lintula / K2S, tekijä – Tuomo Hautamäki
  • Kastemalja-pöydän suunnittelija - Kimmo Lintula / K2S, tekijä - Kaluste Päivärinta Oy / Kuusamo
  • Penkkien ja alttaripöydän suunnittelija - Kimmo Lintula / K2S, tekijä - Kaluste Päivärinta Oy / Kuusamo
  • Kirkkotekstiilit - Silja van der Meer
  • Istumapaikkojen määrä - Kirkkosali n. 420 ja Srk-Sali Maria 112 pöytien istumapaikat ja 130 ei pöytiä + sivualttari + kerhohuone + urkuparvi, kaikkiaan yhteensä n. 700
  • Avustettu painovoimainen ilmastointi kirkkosalissa - lämmin ilma tulee lattian aukoista penkkien alta ja poistuu sisääntulopäädyn ristiaukon kautta, muut tilat koneellinen, lämmön talteenotolla
  • Ala- ja yläpohjan huoltotilat - alapohja tuulettuva ja yläpohja kulkusillat
  • Seinätiilet - Raudaskylän tiilitehdas, rustiikki
  • Tiiliseinän saumaus - sutimestarin sauma
  • Kattotiili - Ranskalainen, poltettu tiili
  • Sisäseinien ja kattojen rimoitus valkolakattua mäntyä - Tekno Rakennus Oy
  • Liimapuupalkit - Late-Rakenteet Oy
  • Liimapuupalkkien ja CLT-elementtien kuljetus ja asennus - AT Install Oy
  • Kirkon päätyristi ja pääovien vetimet - Vaskisepät Oy
  • Urut - 35 äänikertaa, barokkiurut, Martti Porthan Oy (tulossa 2023)
  • Kirkon korkeus 25 metriä, sisäkorkeus 23 metriä
  • Kellotapuli - 39,25 korkea eli n. 40 m + risti n. 2m, Nordec Oy

Uutisia rakennusvaiheesta

Vaskiristin luovutus 14.12.2020 täältä.
Veli Lesell'in videokatsaus kirkkotyömaahan 31.8.2020 täältä.

Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n laatimat kirkon havainnekuvat löytyvät täältä ja selvitys yläpohjarakenteesta.

Kuva: Eija NivalaKirkon rakentaminen edistyy aikataulussa

Samaan aikaan kun olemme kuluneen kevään ja kesän aikana eläneet tiukkojen rajoitusten ja suositusten aikaa, on kirkko noussut kuin uuden toivon merkkinä kirkkopuistoon. Helmikuun liimapuupalkkien kohoamisen jälkeen kirkon katto ja seinät ovat nousseet ylös korkeuksiin ja sisätyötkin ovat edistyneet jo pitkälle. Harjakaiset siirtyivät koronan vuoksi, mutta ne on tarkoitus järjestää lokakuun alkupuolella, jos epidemiatilanne sen sallii.

Ylivieskan kolmas kirkko vastaa tämän päivän seurakunnan tarpeisiin. Se tarjoaa saman katon alla monipuoliset palvelut kohtaamiselle, toiminnalle ja hiljentymiselle. Kirkon iso eteistila on kohtaamisen paikka, seurakunnan ”olohuone”. Sen oikealle puolelle avautuva seurakuntasali yhdessä aterioinnin ja kokoontumisen tila. Perimmäinen kirkkosali hiljentymisen ja Pyhän Jumalan kohtaamisen paikka. Tärkeimpänä tavoitteena on rakentaa yhdessä yhteinen kotikirkko ylivieskalaisille ja että se olisi myös mahdollisimman paljon avoinna ja käytössä. Samaan aikaan kun monet palvelupisteet rajoittavat aukioloaikojaan, on seurakunnan tavoitteena uuden kirkon myötä lisätä niitä. Tämä on myös iso vapaaehtoistyön haaste, johon palaamme syksyn myötä.

Häitä suunnitteleville uusi kirkko on myös jo varattavissa kirkkoherranvirastosta. Ovet aukeavat toiminnalle pääsiäisen vihkimistilaisuuden jälkeen 12.4.2021 alkaen. Nämä ovat ihmisten tekemiä suunnitelmia ja aikatauluja. Tämä koronakevät osoitti, että kaikkien ihmissuunnitelmien perään on hyvä lisätä: jos Luoja suo.

Jussi Leppälä (13.8.2020)

 

Kirkko nousi muotoonsa

Ylivieskan kirkkotyömaalla alkoi keskiviikkona 19.2.2020 liimapuupalkkien pystytys neljän nosturin voimin. Työnjohtaja Timo Piipon mukaan palkit pyritään saamaan paikalleen viikon 8 aikana. Työt ovat sujuneet Piipon mukaan aikataulun mukaisesti. Tilannekatsaus kirkkotyömaalta 17.2.2020 löytyy täältä. 

Palkit nousivat kolmessa päivässä ja kirkon muoto akoi hahmottua viikon aikana. Sen jälkeen rakentaminen on tapahtunut vauhdilla ja oheisessa kuvassa tilanne huhtikuun alussa. Kalajokilaakso-lehden tekemä uutinen ja video rakennustyömaalta 9.4.2020 löytyy tästä linkistä. (Kuva 4.4.2020: Jussi Leppälä). 

Kotikirkkoa rakentamassa

Kirkon rakentaminen on ollut aina seurakuntalaisten yhteinen ponnistus. Siitä huolimatta se ei ole koskaan ollut täysin yksituumainen hanke. Kun Ylivieskan ensimmäistä kirkkoa alettiin rakentamaan 1650-luvulla, kertoo säilynyt perimätieto yrityksestä rakentaa kirkkoa ensin Niemelänkylälle Heinistönniemeen, mutta jättiläiset purkivat yöllä sen mitä päivän aikana oli saatu rakennettua ja huusivat: ”Haapaniemelle, Haapaniemelle!”. Tätä tapahtui niin kauan, kunnes rakentajat tottelivat ja kirkko rakennettiin Haapaniemelle, samalle paikalle, johon myös toinen kirkko rakennettiin.

Samaisesta Kati Pehkosen ”Kahden kirkon aika - kertomuksia Ylivieskan seurakunnan varhaisimmista vaiheista” –historiikista käy selville toisen kirkon syntyvaiheita 1780 –luvulta: ”Rakennusmestari Raudaskoski laati useita piirustuksia uudeksi kirkoksi, joista seurakunta valitsi sellaisen, jonka rakentamisessa pystyttiin hyödyntämään vanhan kirkon rakennusaineita.” Näihinkin piirustuksiin tehtiin vielä useita muutoksia intendenttikonttorissa. Voi vain kuvitella, että uusi ristinmallinen kirkko ei varmasti miellyttänyt kaikkia vanhaan ”pitkänmalliseen” tottuneita. Ajan myötä kummastakin kirkosta muodostui kuitenkin seurakuntalaisten rakastama kotikirkko.

Toinen kirkko palveli 230 vuotta ja tuhoutui täydellisesti tuhopoltossa pääsiäislauantaina 2016. Alussa lähes yhteinen tahto oli rakentaa samanlainen kirkko samalle paikalle. Vähitellen ymmärrettiin, että kirkkotarve tänä aikana on erilainen kuin yli 200 vuotta sitten. Seurakuntakodista on muodostunut viime vuosikymmenien aikana seurakuntakokoontumisten keskeinen paikka. Muistotilaisuudet, muut tilaisuudet ja kokoontumiset sekä ateriapalvelu keräävät päivittäin kymmeniä, jopa satoja kävijöitä. Seurakuntakoti Maria on tullut monien korjausten jälkeen väistämättä elinkaarensa päähän ja uuden kirkon yhteyteen oli järkevää rakentaa uusi seurakuntasali. Näiden yhdistettyjen tarpeiden pohjalta valittiin suunnitelma ja rakentaminen käynnistyi. Kirkon vähitellen noustessa kirkkopuiston alueelle, uskon siitä muodostuvan rakas kotikirkko kaikenikäisille ylivieskalaisille.

Myös Kirkkotalakoot ovat ajan myötä muuttuneet. Ennen annettiin puita ja työtä, nyt työn tekevät ammattilaiset ja talakoolaiset ovat mukana lähinnä lahjoituksin ja vapaaehtoisina. Kirkkotalakoot ovat keränneet tammikuun loppuun mennessä jo huikeat 746.410 euroa. Syksyllä Kauppa-Suomi –lehden välissä toteutettu pankkisiirtokeräys tuotti 9504 euroa ja keräys on edelleen menossa.

Myös rakentaminen kiinnostaa. Ylivieskankirkko.fi sivulla Paikallis-TV:n toteuttamaa jatkuvaa Live-videota on käynyt katsomassa tähän kirjoitushetkeen mennessä 279.588 katsojaa. Pikapuoliin alkaa näyttävä liimapalkkien pystytys ja kevään myötä pääsemme viettämään yhdessä harjakaisia.

Rakennetaan yhdessä kirkkoa, joka on kaikkien seurakuntalaisten yhteinen koti.

Jussi Leppälä (5.2.2020)

Ylivieskan kirkon peruskivi on muurattu

Lähes 300 ihmistä osallistui maanantaina 10.12.2019 Ylivieskan uuden kirkon peruskivenmuuraus-tilaisuuteen. Hartaushetken pitäneen kirkkoherra Eija Nivalan jälkeen puheenvuoron käyttivät Mikko Kaarto Kotikirkon rakentajat-ryhmittymästä, pääsuunnittelija Kimmo Lintula, projektipäällikkö Eero Moilanen ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tarja Koutonen. Sen jälkeen vastaava mestari Markku Pasanen ja kirkkoherra Eija Nivala laskivat peruskiven sisälle ennen muurausta aikakapselin. Peruskirjan lisäksi kapseli sisälsi tällä hetkellä käytössä olevat kolikot, päivän Keskipohjanmaa-lehden, lasten ja nuorten terveiset, vanhan kirkon avaimen, peruskivenmuuraustilaisuuden ohjelman sekä kirkkovaltuuston rakentamispäätöksen pöytäkirjanotteet ja rakennepiirustukset. Muuraukseen pääsivät osallistumaan kaikki halukkaat paikallaolijat. Lopuksi seurakuntakoti Mariassa oli tarjolla joulupuuroa ja torttukahvit.

Puheet, aikakapselin upotus ja muurauksen alkaminen ovat katsottavissa omina videoinaan ylivieskankirkko.fi -sivulla.

Kirkkotiedotteet ja -uutiset 28.11.2019 saakka.

Kirkkotiedotteet ja uutiset 28.11.2019 jälkeen.