Anna MobilePay lahjoitus seurakuntamme Yhteisvastuu-keräykseen 20777

YouTube-video

70-vuotiaat seurakuntalaiset ja saman ikäinen Yhteisvastuu juhlivat sunnuntaina Suvannolla

Ylivieskan seurakunta on kutsunut tänä vuonna 70 vuotta täyttäviä seurakuntalaisia yhteiseen messuun ja juhlaan kynttilänpäivänä 2.2. klo 10 Suvannon kappelille. Saman ikäinen Yhteisvastuukeräys alkaa myös ensi sunnuntaina.

Vuodesta 1950 toiminut Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. 60 % keräyksen tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, mm. Nepalissa. 40 % keräystuotosta jää Suomeen. Puolet kotimaahan jäävästä osuudesta käytetään vanhemmuutta tukeviin toimenpiteisiin vuonna 2021 alkavan, vanhemmuutta tukevan hankkeen avulla. Hankkeen valtakunnallisina yhteistyökumppaneina ovat Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) ja Pelastakaa Lapset ry (PeLa). Ylivieskan seurakunnan osuus keräystuotosta kohdennetaan yhteisesti paikallisen MLL:n ja PeLan kanssa. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti ja vuoden 2020 keräyksen esimiehenä arkkipiispa Tapio Luoma.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön keräyksen avauspuhe lähetetään Yle TV1:ssä 2.2.2020 ja Radio Suomessa alkaen kello 12.00.

Yhteisvastuu 2020 tukee arjen vanhemmuutta

Vanhemmuuden tukeminen on tärkeä osa sekä Ylivieskan seurakunnan, että yhteistyöjärjestöjen, Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton, paikallista toimintaa. Vanhemmuutta tuetaan mm. kahvilatoiminnalla, retkillä ja erilaisilla perhetapahtumilla sekä keskustellen että konkreettisesti auttaen. Sunnuntaina 23.2. Ylivieskan jäähallilla järjestetään yhteisvoimin koko perheen liikuntatapahtuma.

Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin. Tutkimusnäyttö osoittaa, että lapsen ja vanhemman välinen myönteinen suhde edistää lapsen kokonaiskehitystä.

Vanhemman yksinäisyys, stressi ja sosiaalisen tuen puute ovat riskitekijöitä lapsen myönteiselle kehitykselle. Tuen tarpeellisuudesta huolimatta monien vanhempien kokemus on, että he saavat liian vähän sosiaalista tukea ja huonosti apua vanhemmuuteen liittyviin haasteisiin. Toisaalta vanhempien stressiin liittyvät tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen tuki auttaa vanhempia ja tukee koko perheen terveyttä erityisesti silloin, kun vanhemmilla on haasteita arjessa.

Tutkimuksessa nelivuotiaiden lasten terveydestä, hyvinvoinnista ja palveluista lähes kaikki vanhemmat kaipaavat tukea lapsiperhepalvelujen ammattilaisilta, mutta tuen tarve jää usein kertomatta. Näin on etenkin silloin, kun tuen tarve liittyy vanhemman omaan jaksamiseen. Lisähaaste on, että lasten kasvaessa kouluikään vanhemmuuden tuki vähenee oleellisesti.

Kulttuuriimme kuuluu vahva yksin selviämisen pyrkimys, jonka myötä oletamme, että vanhemmat selviävät ilman apua. Näin ei kuulu olla! Vanhemmuus on maailman tärkein työ, ja siihen kuuluu saada tukea ajoissa.

Erityisesti kaivataan lisää matalan kynnyksen apua vanhemmuuden arkeen. Monista arjen haasteista selviää, jos on toimivia verkostoja, ystävien ja läheisten tukea. Yhteisvastuun tuotolla tuotettava tuki voi olla esimerkiksi vertaistukea vanhemmalle, perheen yhteinen harrastusmahdollisuus tai luotettavan aikuisen tuki kuormittuneille perheille.