Sivualttari web.jpg Sivualttarin valopääty ikoneineen ja tuohusastioineen luo aamun ja illan rukoushetkiin hiljentävän ja rauhoittavan ympäristön. (kuva Jussi Leppälä)

Kirkon ovet avautuivat – viimeinkin kotikirkkoon

7.5.2021 15.51

Ylivieskan uuden Pyhän Kolminaisuuden kirkon ovet avautuivat kuluvan viikon alusta aamusta iltaan klo 8-20 maanantaista torstaihin. Toukokuussa ovet ovat auki perjantaisin vain aamurukoushetken klo 8 ja ruokailupalveluajan klo 10.30-12. Muuten tilat ovat perjantaisin varattu kirkollisille toimituksille, lähinnä hautaan siunaamisille. Samoin lauantain osalta tilat ovat toukokuun ajan aamuhartauksia lukuun ottamatta varattu toimituksille, erityisesti vihkitilaisuuksille. Sunnuntaisin ovet ovat avoinna messun ja toimitusvarausten jälkeen kävijöille klo 16-20.

Kävijöitä on ollut alkuviikon ajan tasaisesti aamusta iltaan, mutta mitään ruuhkia ole päässyt syntymään. Suuri vapaaehtoisten seurakuntalaisten joukko huolehtii ryhmävuorollaan kirkon päivystyksestä, esittelystä sekä kahvion ja Kirkkotalkoot-tuotteiden myynnistä. Uusina tuotteina myynnissä ovat Merja Heinosen kauniit makramee-sydämet ja olkkarilaisten vauvasukat kauniine rasioineen (kuva oikealla: Jaana Tuomi). Maksuvälineinä käyvät käteinen ja pankkikortti, myös lähimaksu.

Aamurukoushetkellä aloitetaan ja iltarukoushetkeen lopetetaan

Aamu- ja iltarukoushetkien ajatuksena on, että kirkon päivätoiminta alkaa ja päättyy yhteiseen rukoushetkeen. Kirkkosalin sivukappelissa pidetään arkisin aamurukoushetki heti ovien avautumisten jälkeen klo 8. Iltaisin päivä päättyy klo 19.30 pidettävään iltarukoushetkeen perjantaita ja lauantaita lukuun ottamatta. Kummassakin hartaudessa on ollut alkuviikon ajan mukavasti osallistujia. Sivualttari on osoittautunut rukoushetkiin hyvin sopivaksi, hiljentäväksi ja rauhoittavaksi paikaksi. Valopääty ikoneineen ja tuohusastioineen luo rukoushetkiin sopivan ympäristön.

Lounaspalvelu vauhdilla käyntiin

Päivällä kirkon seurakuntasali Mariassa on ateriapalvelu eli lounasmahdollisuus kaikille halukkaille maanantaista torstaihin klo 10.30-13 ja perjantaisin klo 10.30-12. Kävijöitä on ollut avaamisesta 19.4. lähtien runsaasti. Valoisa ja avara uusi tila luo ruokailuhetkeen kodikkaan ympäristön.

Jumalanpalveluksiin vielä netin kautta

Sunnuntaisin klo 10 kirkossa pidettävät messut lähetetään vielä toistaiseksi netin kautta. Ylivieskanseurakunta.fi/tutki-uskoa -osoitteessa on mahdollisuus osallistua tilaisuuksiin joko striimatun livevideon tai nettiradion kautta. Messun jälkeen on mahdollisuus tunnin ajan ehtoollisella käymiseen kirkkosalissa.

Kirkkoonkin turvallisuus edellä

Koronarajoitusten ja suositusten vuoksi kävijöiden on muistettava hygienia- ja turvavälisuositukset sekä maskin käyttö. Tulijoiden on myös varauduttava mahdolliseen odottamiseen 10 hengen kokoontumisrajoitusten vuoksi. Flunssaoireisena kirkkoon tuleminen kannattaa siirtää myöhemmäksi.

Jussi Leppälä