Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkolle arvokas nimi-ikoni Helena Hyvärin maalaaman Pyhä Kolminaisuuden ikonin luovuttivat lääninrovastit Juha Karhulahti (oik.) ja Kari Tiirola. Seurakunnan puolesta lahjoituksen ottivat vastaan talousjohtaja Kaisa Toivoniemi (vas.) ja kirkkoherra Eija Nivala. Kuva Jussi Leppälä

Pyhän Kolminaisuuden kirkolle arvokas nimi-ikoni

1.2.2022 14.47

Kalajoen ja Kokkolan rovastikuntien seurakunnat luovuttivat maanantaina 31.1. lahjoituksena Ylivieskan Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon saman nimisen Helena Hyvärin maalaaman ikonin. Lahjoituksen luovuttivat rovastikuntien lääninrovastit Kari Tiirola ja Juha Karhulahti.

Ikonin mallina on Andrei Rublevin mestarillisin ja kuuluisin ikoni. Väreihin Hyväri on ottanut kuitenkin vaikutteita enemmän bysanttilais-kreikkalaisesta värien käytöstä kuin venäläisestä. Ikonin pohjan on tehnyt puuseppä Matti Vuolas mdf-levystä ja reunat puusta. Pelkästä puusta tehtynä näin iso ikoni lähtee tekijän mukaan helposti rakoilemaan. Saman tyyppisen Pyhän Kolminaisuuden ikonin Hyväri on tehnyt Haapajärven seurakuntakodille.

Helena Hyväri kertoi ikonin maalauksen olleen iso ja aikaa vaativa työ. Vuosi ei ollut tekijälle helppo, mutta työ valmistui kuitenkin viime vuoden lopussa monien vaiheiden sekä rukouksien ja esirukouksien jälkeen. Matka oli siis hyvin samanlainen kuin varsinaisen kirkon rakentaminen. Ikoni on tehty nimenomaan Ylivieskan uuteen Pyhän Kolminaisuuden kirkkoon ja Hyväri toivoo, että se saisi olla näköaistin ja rukouksen kautta palvelemassa seurakuntalaisia Jumalan kohtaamiseen. Hän muistuttaa, että maalari on aina välittäjä, mutta myös ikoni on välittäjä Jumalan palvomiseen. Hyväri toivoo, että ikonin valo ja kirkkauden toisinto tulisi vastaan kirkon valoa ja ne yhdessä kutsuisivat Pyhän Kolminaisuuden yhteyteen.

Kari Tiirola kertoi ikonin kolmesta hahmosta, jotka olivat saapuneet Aabrahamin ja Saaran vieraaksi. Kun vieraat tekivät lähtöä, he kertoivat ensi vuonna tähän aikaan Saaran saavan lapsen. Nuo kolme hahmoa eivät ole vain Jumalan lähettiläitä, vaan itse Pyhä Kolminaisuus – Isä, Poika ja Pyhä Henki. Taustalla oleva talo voidaan nähdä kirkon vertauskuvana. Ikonia on sanottu myös vieraanvaraisuuden ikoniksi, jonka äärellä vieras muuttuu ystäväksi ja saa kutsun ehtoolliselle. Ikonin yksi sivu on auki tarjoten paikan katsojalle ja paikan ehtoolliselle. Tiirola kertoi ikonin olevan ikkuna taivaaseen. Sen kautta näemme jotakin tulevasta.

Rublevin ikonia on kutsuttu myös pelastushistorialliseksi neuvonpidoksi. Meneillään on ikuinen keskustelu. Kolme hahmoa on ikonissa kuvattu neuvottelemassa ja miettimässä, miten heidän kuvakseen luotu ihminen voidaan pelastaa.

Juha Karhulahti kertoi Kokkolan rovastikunnan seurakuntien eläneen monella tavalla mukana Ylivieskan kirkon rakentamisessa. Ikoni muistuttaa hyvällä tavalla siitä, että kirkossa kohtaamme kolmiyhteisen Jumalan.

Ylivieskan seurakunnan puolesta lahjoituksen vastaanottaneet kirkkoherra Eija Nivala ja talouspäällikkö Kaisa Toivoniemi kiittivät Kalajoen ja Kokkolan rovastikuntien seurakuntia ja ikonin maalannutta Helena Hyväriä arvokkaasta lahjasta.