Tapulin juurelta -blogipalsta

Viikottain julkaistava kolumni Kalajokilaakso-lehdessä sekä tällä sivulla

Pieniä asioita arjessa

Viimeistään silloin, kun sairastuu, huomaa, että arki on parasta. Sellaiset arkiset asiat, joita normaalisti tekee autopilotilla, ovat niitä asioita joita huomaa kaipaavansa, kun ne eivät ole mahdollisia. Viime talvena jouduin viettämään kuukausia sisätiloissa, lähes mitään tekemättä. Kaipasin arkea: ruuan laittamista, pyykkien pesemistä, kukkien kastelua, jopa imuroimista, vaikken siivousihmiseksi tunnustaudukaan. Pieniä asioita arjessa.

Arkea elämme 365 päivää vuodessa. Arki muodostuu pienistä jokapäiväisistä asioista. Aamuhalauksesta, kahvinkeittimen valmiiksi lataamisesta puolisolle, mukavan päivän toivotuksesta ennen töihin tai kouluun lähtöä, yhteisestä iltaruuasta, iltakävelystä. Pienistä asioista muodostuu kokonaisuus. Siksi pienet asiat ovat lopulta tärkeimpiä. Pienet asiat, joita tekee joka päivä, kertyvät viikoittain, vuodessa vielä enemmän. Tai jäävät kertymättä. Rutiinit ovat pieniä asioita arjessa, jotka toistuvat. Lapset rakastavat rutiineja. Ne luovat turvaa. Iltasatu, iltarukous, turvallinen syli ja suojelus. Pieniä asioita arjessa.

Arki mielletään usein harmaaksi, mutta arjessa tarvitaan myös värikkäitä ilon pisaroita. Ihmettelyä. Asennetta. Lapsilta voi oppia ihmettelyn jaloa taitoa. Niin moni asia on uutta, ihmeellistä ja ilahduttavaa. Pieniä asioita arjessa.

Pieniä asioita arjessa ei voi korvata kerralla jollain isommalla. Jokapäiväistä välinpitämättömyyttä ei voi korvata kerran vuodessa. Yhdessäoloa ei voi korvata tavaroilla. Kiintymystä ei voi ostaa. Antoine de Saint-Exupéryn kirjoittamassa Pikku Prinssi –kirjassa kettu sanoo pojalle: ”Aika jonka annat ruusullesi, tekee siitä sinulle tärkeän.” Vain antamalla aikaa osoitamme rakkauttamme.

Pieniä asioita arjessa. Siihen me jokainen riitämme.

Marjaana Juola, diakoniatyöntekijä

Ylivieskan seurakunnan Tapulin juurelta-kolumnit
Kuva: Jussi Leppälä